У Кропивницькому активно триває підготовка до перезахоронення небезпечних відходів «Веселівського родовища»

Четвер, 11 березня 2021 17:06

Сьогодні, 11 березня, заступник міського голови Олександр Мосін, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко та головна санітарна лікарка області Надія Оперчук взяли участь в онлайн нараді з питання реабілітації майданчика захоронення відходів дезактивації “Веселівське родовище”.

Партнерами Кропивницького у вирішенні цього питання виступають провідні спеціалісти Швеції і Норвегії, фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України, ТОФ «АФ Україна».

Перше спілкування партнерів відбулось восени 2020-го. Тоді визначились, що проєкт реалізувати вкрай важливо, аби зробити родовище радіологічно безпечним. Адже його поточний стан не відповідає жодним стандартам безпеки для зберігання та захоронення радіоактивних відходів. Сторони окреслили головні завдання та намітили шляхи їх вирішення. На 2021-й рік заплановано шість основних завдань.

Відтоді міська рада провела копітку роботу щодо оновлення та збору архівної інформації з захоронення радіоактивних відходів і забрудненого майна в кар’єрі «Веселівське родовище».

- Ми йдемо чітко за планом, два завдання вже активно реалізовуються - триває збір інформації та попередня оцінка ризиків, - повідомив представник AFRY Group, Швеція Родольфо Авіла. – Я щиро дякую за співпрацю Кропивницькій міській раді, за те, що вчасно надавали нам всі необхідні документи про цій ситуації, та активно включились в реалізацію запланованих завдань.

Загалом проєкт реабілітації родовища розрахований на два роки.

- Нам дуже важливо реалізувати цей проєкт, ми повинні дістати ці 224 небезпечних контейнери з землі і перезахоронити їх, - наголосив заступник міського голови Олександр Мосін. – Місто прагне оздоровити цю ділянку, щоб потім мати змогу використовувати її для будівництва.

 Незабаром партнери Кропивницького мають приїхати в обласний центр, щоб поспілкуватись особисто та дослідити «Веселівське родовище».

Усі новини