У Кропивницькому день депутата присвятили вивченню можливостей співпраці ОСББ і міською влади

П'ятниця, 8 грудня 2023 16:17

День депутата, який сьогодні, 08 грудня, відбувся у Кропивницькій міській раді, видався досить емоційним. І це не дивно, адже темою обговорення стала діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та їхня взаємодія з міською владою. У засіданні, що відбулося під головуванням секретаря міської ради Олега Колюки, взяли участь депутати міської ради, заступник міського голови Олександр Вергун, керівник головного управління житлово-комунального господарства Віктор Кухаренко, працівники цього підрозділу та голови ОСББ.

Перш ніж почати обговорення Віктор Кухаренко доповів присутнім про хід виконання міської програми спільного фінансування та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у місті Кропивницькому. Свою доповідь побудував у форматі запитання-відповідь, тож голови об’єднань отримали багато інформації на запитання, які їх хвилювали.

Віктор Кухаренко зокрема зазначив, що у Кропивницькому діє 113 ОСББ, які обслуговують 146 багатоквартирних будинків. На жаль, профінансувати заплановані роботи в будинках, де управляючими компаніями є ОСББ, завадила війна. Відповідне розпорядження уряду обмежує здійснення таких фінансових операцій бюджетними коштами. Через воєнний стан на паузі і створення нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Утім міська влада розуміє, що потрібно допомагати об’єднанням співвласників вирішувати накопичені проблеми і вже на 2024 рік планується передбачити у міській галузевій програмі співфінансування у розмірі 1,5 мільйона гривень на кожне ОСББ.

На підтримку створення ОСББ висловилися депутати міської ради зазначивши, що сьогодні це є найефективніша форма управління, тож потрібно стимулювати їх створення, одночасно враховуючи досвід і пропозиції тих об’єднань, які мають успішний досвід діяльності. Крім того, необхідно створити рівні і справедливі умови для діяльності усіх управляючих компаній.

Голови об’єднань багатоквартирних будинків, у свою чергу, порушили перед міською владою  питання розмежування території, співфінансування заходів з утримання спільної власності, регулювання земельних відносин та інші.

- Співпраця з головами ОСББ — це прогресивна форма управління житловим фондом. Ми всі сьогодні є співвласниками житлового фонду. У нас діє програма співфінансування, голови ОСББ вносять до неї свої пропозиції, щоб вона була дієвою і ефективною, - зазначив начальник головного управління житлово-комунального господарства Віктор Кухаренко. - Основна проблема, яку озвучили керівники об’єднань, - фінансова. Чинна програма передбачає не той рівень фінансування, який вони хотіли би бачити, щоб житловий фонд, що має певний вік, можна було капітально відремонтувати і утримувати в належному стані. На сьогодні є 24 звернення керівників ОСББ на співфінансування. Звісно, фінансового ресурсу, який має в наявності головне управління ЖКГ, недостатньо, щоб задовольнити всі потреби у наступному році. Але має бути взаємовигідна співпраця, можливим є залучення інвестиційних коштів, і така практика в Україні у зв’язку російською агресією сьогодні поширена. Ми почули багато звернень від голів ОСББ по землі, щодо взаємодії з надавачами інших комунальних послуг.

Депутати погодилися, що організація навчання для керівників ОСББ  створить передумови ефективнішого управління об’єднаннями співвласників, дозволить організувати комфортніше життя у багатоповерхових будинках. Посадовець підкреслив, що міська влада в цьому допомагатиме головам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, бо вона зацікавлена, щоб житловий фонд мав ефективного управителя.

- ОСББ у Кропивницькому потрібні і їх треба підтримувати, - підсумував зустріч секретар міської ради Олег Колюка і дав відповідні доручення виконавчим органам міської ради. Зокрема йдеться про активізацію процесу навчання голів ОСББ, підготовку звернення до Верховної Ради та Кабміну щодо розробки методики розмежування зон обслуговування земельних ділянок, передбачення в міській галузевій програмі співфінансування та підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у місті Кропивницькому коштів на спільне утримання власності ОСББ і комунальної, вивчення досвіду інших міст, де є успішні практики створення і діяльності ОСББ, щоб стимулуювати розробку та впровадження таких ініціатив у Кропивницькому.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13