У Кропивницькому до Дня міста введено в експлуатацію найсучасніший інсультний центр

Середа, 13 вересня 2017 14:17

Сьогодні, 13 вересня, у Кропивницькому відкрили сучасне відділення гострої судинної неврологічної патології. В урочистостях взяли участь міський голова Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов, народний депутат України Костянтин Яриніч, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, депутати всіх рівнів, медична спільнота міста.

Відкрити такий центр міський голова Андрій Райкович планував ще в своїй передвиборчій програмі «Здорове місто». У 2016 році була виготовлена проектно-кошторисна документація та розпочаті ремонті роботи. 3 мільйони 800 тисяч гривень місто виділило з бюджету на будівництво.

Вітаючи присутніх із важливою для міста подією, міський голова зауважив, що відкриття інсультного центру чекали не лише фахівці, а й сотні містян, що страждають на серцево – судинні хвороби.

- Моя вимога до проектантів, до будівельників, до профільного управління полягала в тому, щоб в Кропивницькому з’явився не просто облаштований інсультний центр, – наголосив Андрій Райкович, – а щоб до нього була капітально відремонтована дорога, щоб поруч був центр томографії, щоб фахівці супутніх спеціалізацій швидко, в разі потреби, могли теж надати консультацію. Ми максимально намагались виконати ці умови, і зараз відкриваємо відділення, яке справді відповідає сучасним стандартам лікування.

Аби відділення відповідало найвищим стандартам надання медичної допомоги, закупили сучасну апаратуру, ще на понад 2,5 мільйони гривень. Тож тепер відділення гострої судинної неврологічної патології укомплектоване сучасним діагностичним та реанімаційним обладнанням: тут є приліжкові кардіомонітори, електрокардіографи, холтерівські монітори з добовим записом ЕКГ, монітори артеріального тиску, комп’ютерний електроенцефалограф, апарат штучної вентиляції легенів, пульсоксиметри, переносний набір для реанімації.

Інсультний центр наразі є єдиним спеціалізованим відділенням такого профілю не лише в Кропивницькому, а й на Кіровоградщині, зазначають медики. Розрахований медичний заклад на 50 ліжок з палатою інтенсивної терапії на 5 ліжок.

- У інсультному відділенні буде працювати висококваліфікований персонал, який пройшов підготовку з питань проведення тромболізису, – розповів головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги Валерій Скороход. - Зокрема кандидат на посаду завідуючого відділенням пройшов підготовку на базі кафедри неврології Вінницького медуніверситету та у Вінницькому інсультному центрі. Перших пацієнтів у відділенні приймуть вже 19 вересня.

Усі новини