У Кропивницькому дві постійні комісії підтримали петицію про зміну процедури прощання з загиблими воїнами. Останнє слово — за депутатами

Вівторок, 4 липня 2023 17:22

Сьогодні, 04 липня, в міській раді відбулось спільне засідання постійних депутатських комісій з питань охорони здоров'я, освіти, соціальної політики, культури та спорту та з питань житлово-комунального господарства та транспорту. На порядок денний винесли одне питання — петиція про зміну процедури прощання із загиблими військовослужбовцями у Кропивницькому, яка набрала необхідну кількість голосів серед містян.

До обговорення приєдналися заступники міського голови Олександр Мосін, Сергій Колодяжний та Михайло Бєжан, а також архієпископ Кропивницький і Голованівський Православної церкви України Марк.

Власне, петиція налічує 10 пунктів із пропозиціями, які формувалися на основі обговорення цієї теми у  фейсбуці між рідними загиблих, волонтерами, активними жителями Кропивницького.

На засідання прийшли учасниці ініціативної групи, зокрема й авторка петиції Зоя Лебідь. Варто зазначити, що ще у квітні, як тільки вона подала цю петицію, з ініціативною групою зустрівся заступник міського голови Олександр Мосін. А більшість пропозицій, що обговорювалися під час тієї зустрічі уже знайшли свою реалізацію під час процедури прощання із загиблими героями. Це відзначила і сама авторка петиції.

На сьогоднішньому засіданні, окрім керівників виконавчих органів міської ради, які інформували про процедуру прощання із загиблими військовими та про соціальний захист рідних загиблих, мали змогу висловитися і депутати - члени обидвох комісій. 

З якимись пунктами петиції вони погоджувалися, до деяких - мали зауваження. Так, більшість депутатів висловилася за те, щоб посилити інформування громади міста про героїв у день прощання із ними — лунали пропозиції встановлювати спеціальні стенди чи інсталяції в центральній частині міста з інформацією про Героя. А от питання - чи доцільно проводити прощальну церемонію в центрі Кропивницького - викликало найбільшу дискусію. Градус напруги знизив архієпископ Кропивницький і Голованівський Православної церкви України Марк, який висловив свою думку з цього приводу.

- Гідне вшанування загиблих героїв для кожного може різнитися. Є рідні, які хочуть заховатися від сторонніх очей у цей день, щоб ніхто не тривожив їх. А є інші, які хочуть кричати про свою втрату на ввесь світ. І на це треба зважати. І враховувати стан тіла, а ще погодні умови. Зауважували, що була проблема в інформуванні про прощання із полеглими.  Це виправили. А чи збільшилася від цього кількість людей, які приходять провести загиблого на цвинтар? Ні. Коли церемонія прощання проходить у маленькому місті, то там і людей збирається більше. А у великому місті цей біль більше стосується самих рідних. Є символічні жести вшанування — приспущені прапори, інсталяції про загиблих Героїв. Треба працювати й обирати різні способи вшанування Героїв і донесення інформації про них для громади. Ми маємо знайти золоту середину, - сказав він.

Про досвід інших міст щодо прощання і вшанування пам'яті загиблих військовослужбовців говорив Олександр Мосін.  У цьому контексті він звернув увагу на роботу кропивницької міської влади: що планується, і що вже реалізується.

- Міська рада виділила кошти на благоустрій Алей почесних поховань на Далекосхідному та Рівнянському кладовищах. Ми зустрічалися з рідними загиблих Героїв і від них лунали різні думки, але все ж дійшли спільної згоди і прийняли розробки міської ради. У нас є книга “Непереможені” про загиблих Героїв АТО/ООС. Робота над нею продовжиться і далі, де писатимуть уже про Героїв повномасштабної російсько-української війни. Є плани розширити й Алею пам'яті  на Фортечних валах.

Кожен із присутніх на засіданні комісій мав змогу висловитися, зрештою після всіх обговорень депутати прийняли рішення петицію підтримати, але з доопрацюваннями.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13