У Кропивницькому лікарі вийшли до людей: на площі перед міською радою можна протестувати своє здоров’я

П'ятниця, 16 червня 2017 13:35

Сьогодні, 16 червня, напередодні професійного свята – Дня Медичного працівника на площі перед міською радою у Кропивницькому триває медико – профілактична акція “Виїзна клініка”.

Люди в білих халатах вийшли до людей, щоб закликати всіх дбайливо ставитися до власного здоров’я, продемонструвати доступність і оперативність сучасної діагностики, яка дозволяє вчасно виявити небезпечні хвороби і розпочати їх ефективне лікування. Безпосередньо в розгорнутому наметовому містечку у центрі міста кропивничани мають можливість пройти експрес-тестування на ВІЛ/СНІД, рівня цукру в крові, виміряти артеріальний тиск, перевірити зір, дізнатись про свої фізичні характеристики: вагу, зріст, отримати косультації від досвідчених терапевтів, педіатрів, кардіологів, дієтологів, окулістів, стоматологів, травматологів.

До медичної акції долучилися і партнери медиків - волонтери КОВ ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ” та представники Товариства Червоного Хреста України.

- Люди знають і розуміють, які небезпеки несе з собою ВІЛ-інфекція, тож кожний громадянин має знати власний ВІЛ-статус, а ми робимо таке тестування абсолютно конфіденційно і безкоштовно, відзначив під час акції лікар загальної практики центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Сергій Баранов. – Результати тесту готові вже за 15 хвилин. Людям, які не входять до груп ризику і не міняють своїх сексуальних партнерів, достатньо проходити тестування один раз на рік. А от рівень цукру у крові важливо перевіряти хоча б двічі на рік, артеріальний тиск, в залежності від віку – раз на тиждень. Для гіпертоніків така процедура має бути щоденною.

В рамках акції волонтери “Червоного хреста” вчили усіх охочих порядку надання екстренної долікарської допомоги, адже в житті кожної людини трапляються випадки, коли на порятунок життя відводяться лічені хвилини і тут важливо точно знати, що і у якій послідовності робити.

Медики не забули і про дітей – створили для них ігрову зону, де вони можуть приміряти на себе фах лікаря. Малюки залюбки вдягають медичні халати, пробують виміряти тиск своїм батькам і отримують за свої старання кисневі коктейлі чи смачні вітамінки.

- Головна мета нашої акції – переконати людей у необхідності проходження профілактичних оглядів, - наголосила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук. – Це був і залишається найдієвіший спосіб раннього виявлення захворювань. Які б реформи не здійснювалися в галузі охорони здоров’я, а точна і вчасна діагностика завжди буде основою ефективного лікування.

Зробити акцію традиційною і щорічною пообіцяв журналістам міський голова Андрій Райкович, який вийшов до медичних працівників.

- Всім нам добре відомо,що дуже часто люди не мають часу та можливості піти в поліклініку чи лікарню на обстеження. А от сьогодні вже лікарі вийшли в народ, і надають дуже багато таких необхідних послуг,- акцентував увагу Андрій Райкович. - Дивіться, які черги одразу утворилися біля медиків. Тож акція спрацювала, і тепер ми зробимо її традиційною.

Усі новини