У Кропивницькому міська комісія з ТЕБ та НС позивається до суду через ігнорування керівництвом ВАТ «Кіровоградгаз» прийнятих рішень

Вівторок, 20 березня 2018 14:17

            Рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради Кропивницького, прийняті у межах її повноважень, є обов’язковими для виконання територіальними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями міста незалежно від форм господарської діяльності.

            На цьому наголосив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко, коментуючи дії керівництва ВАТ «Кіровоградгаз» щодо незаконного відключення від газопостачання котелень обласного центру.

            - Нинішнє керівництво ВАТ «Кіровоградгаз» систематично порушує чинне законодавство України і їхні виправдовування, що вони діють в правовому полі виглядають смішними, - відзначив Сергій Коваленко. – Керівник будь-якої установи, у тому числі ВАТ «Кіровоградгаз» не може дозволяти паплюжити законодавство України,  вибірково використовувати для власного користування підзаконні акти. За 10 років я вперше стикаюся з таким, не можу інакше назвати «геноцидом» кропивничан з боку газорозподільної компанії.

Відключивши від газу  в період опалювального сезону котельні міста, керівництво ВАТ «Кіровоградгаз» порушило постанову Кабінету Міністрів України №720  щодо забезпечення безперебійного проходження опалювального сезону в Україні, порушило низку рішень міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, які прямо забороняли відключати котельні від газу, і поставило під загрозу життя та здоров’я мешканців міста в холодних, нетоплених приміщеннях дитячих садків, шкіл, закладів охорони здоров’я, житлових будинках.

- Більше того, - наголосив Сергій Коваленко, - Стаття 3 Конституції України чітко вказує, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а стаття 60 наголошує, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність. Олександр Гладкий, як голова правління, не мав жодного права одноосібно перекривати постачання газу теплогенеруючим підприємствам. Тому припинення газопостачання в період різкого похолодання – це протиправна і злочинна  дія  з боку керівництва «Кіровоградгазу».   

 У той же час, держава стоїть на сторожі захисту прав своїх громадян і важливу роль у цьому грає діяльність міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.  Основними її завданнями якраз і є координація діяльності органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій міста незалежно від форм господарської діяльності, пов’язаною, у тому числі,  із забезпеченням стабільного функціонування об’єктів паливно- енергетичного комплексу під час виникнення надзвичайної ситуації, злагодженої роботи підприємств, установ та організацій для забезпечення сталої і безперебійної роботи об’єктів Єдиної газотранспортної та об’єднаної енергетичної систем України.

           

- Замість того, щоб вести конструктивний діалог з теплогенеруючими підприємствами, вирішувати у судовому порядку спірні питання, керівництво ВАТ «Кіровоградгаз» вдається до маніпулювання  інформацією про борги в розрахунках за спожитий газ, - звернув увагу Сергій Коваленко. – Розхитуванні ситуації у Кропивницькому можна прирівняти до антидержавних дій з боку «Кіровоградгазу». 

Враховуючи, що керівники ВАТ «Кіровоградгаз» постійно  ігнорують виконання рішень  міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради Кропивницького, секретаріат комісії направив відповідні подання до Служби безпеки України, Національної поліції та позов до суду.

Усі новини