У Кропивницькому міська рада і уранодобувне підприємство підписали Меморандум про співпрацю та вперше стали соціальними партнерами

Вівторок, 20 червня 2017 16:17

Сьогодні, 20 червня, у міській раді Кропивницького підписанням Меморандуму про співпрацю та партнерство завершилася процедура погодження виділення гірничого відводу для ДП «Схід ГЗК».

Таким чином, після осточного рішення обласної ради, яке має бути прийняте вже у п’ятницю, 23 червня, уранодобувне підприємство отримає право продовжувати свою діяльність у надрах під територією Кропивницького, але натомість щорічно інвестуватиме в соціальний розвиток обласного центру по два мільйони гривень.

Меморандум підписали міський голова Андрій Райкович, генеральний директор державного концерну «Ядерне паливо» Сергій Дробот та т.в.о. генерального директора «Схід ГЗК» Юрій Шмельов.

Міський голова і міська рада Кропивницького цьогоріч виявили принципову позицію у відстоюванні інтересів територіальної громади міста, ініціюванні дієвих заходів щодо ефективного захисту населення від шкідливого впливу діяльності шахти.

- Міська рада вперше за всю історію діяльності підприємства на території міста взяла участь у переговорному процесі, - відзначив після підписання Меморандуму міський голова Андрій Райкович. – Ми конструктивно побудували наш діалог і досягли домовленостей у визначенні пріоритетів. Перш за все, всі сторони активно долучаться до ініціативи народних депутатів від регіону розробити і впровадити у життя дієву державну цільову програму захисту населення Кропивницького та області від шкідливих впливів опромінення та сейсмологічного впливу уранодобувного підприємства.

Крім того, звернув увагу очільник міста, шахтарі повністю беруть на себе обов’язки належним чином убезпечувати своїх працівників і реалізовувати заходи із захисту навколишнього природного середовища. Окремо будуть здійснюватися інвестиції в соціальний розвиток Кропивницького. Щорічно два мільйони гривень спрямовуватимуться на капітальний ремонт і розвиток інфраструктури (давно потребує реконструкції, наприклад, об’їзна дорога навколо обласного центру),. За десять років, а саме на такий термін укладено Меморандум, підприємство вкладе у місто двадцять мільйонів гривень. Особлива увага в угоді приділена реалізації місцевої програми розвитку та збереження зелених насаджень у Кропивницькому: два мільйони гривень буде спрямовано на забезпечення заходів з її виконання, ще 100 тисяч гривень використають на щорічне висадження дерев у санітарно-захисній зоні Інгульської шахти.

- Варто зауважити, що підписаний Меморандум став свідченням ефективної командної роботи, продемонстрованої посадовцями міської ради і спеціалістами підприємства, - підкреслив Андрій Райкович. – Це говорить, що ми насправді стали рівноправними соціальними партенрами.

В нагоді стане також великий досвід залучення державним концерном «Ядерне паливо» коштів міжнародних інвесторів, повідомив під час підходу до преси генеральний директор концерну Сергій Дробот. За його словами, у 2018 році на Інгульській шахті заплановано кардинально реконструювати систему очистки шахтних вод. Кошторис таких робіт складає 10 мільйонів гривень.

Усі новини