У Кропивницькому музей Осмьоркіна запрошує до участі у другому бієнале "Велюровий кіт"

Середа, 31 серпня 2022 10:45

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна запрошує взяти участь у другому бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму "Велюровий кіт" імені Андрія Ліпатова до всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, повідомила директорка музею Віта Чернова.

Участь у бієнале можна взяти за такими видами образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, декоративне мистецтво за умовами згідно з затвердженим Положенням: http://osmerkinmuseum.kr.ua/hmus/avk02.pdf.

У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні твори для участі в бієнале подаються в електронному вигляді у кількості до 5 одиниць разом з анкетою-заявкою та фото автора до організаційного комітету з 1 по 30 вересня 2022 року за адресами електронної пошти музею: osmerkinmuseum@krmr.gov.ua та osmerkinmuseum@yahoo.com

Віртуальна виставка творів учасників другого бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму "Велюровий кіт" імені Андрія Ліпатова, дипломи та каталог будуть представлені на вебсайті художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна у всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва 9 листопада 2022 року.

Метою проведення бієнале, заснованого музеєм у 2020 році, є збереження та розвиток оригінальних народних традицій в сучасному самодіяльному та професійному образотворчому мистецтві, популяризація образотворчості як одного з дієвих засобів розвитку української культури та увічнення пам’яті про видатного митця українського наїву Андрія Ліпатова (1960-2010), який жив у нашому місті і славив його в мистецькому світі. Він був за фахом інженером-механіком, а за покликом душі – художником. Його  оригінальні картини експонувалися на виставках та фестивалях народного, декоративно-прикладного та наївного мистецтва не лише в Україні, а й у Франції, Великобританії та Ірландії. Комплект сувенірних листівок репродукцій авторських живописних картин Андрія Ліпатова з сюжетами життя старого Єлисаветграда, присвячений 250-річному ювілею рідного міста, нині вже є колекційною рідкістю. А мурал із зображенням його картини "Променад на Дворцовій", що прикрашає будівлю Музею мистецтв, є однією з візитівок сучасного Кропивницького. Твори талановитого митця знаходяться в збірках багатьох музеїв і приватних колекціях в Україні та за кордоном. У фондах музею Олександра Осмьоркіна зберігається картина Андрія Ліпатова "Велюровий кіт", від якої й пішла назва бієнале та стала основою його логотипу. На музейному вебсайті представлена наукова концепція бієнале, яка презентує життя та творчість Андрія Ліпатова: http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/alip01.pdf.

Пріоритетними завданнями бієнале є сприяння розвитку самодіяльної та професійної творчості, заснованої на зверненні до народних мистецьких традицій, форм міського та сільського фольклору, виявлення та підтримка талановитих митців, працюючих у мистецьких напрямках наїву та примітивізму.

Бажаємо митцям творчого натхнення, вдалого втілення художніх задумів і запрошуємо до участі в бієнале!

 

 

Усі новини