У Кропивницькому музеї І. К. Карпенка-Карого відбулася презентація творів фіналістів міжнародної літературної премії

Середа, 5 липня 2023 15:22

У вівторок, 04 липня, в літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого відбувся захід «Василь Портяк і ми» – презентація антологій творів фіналістів міжнародної літературної премії короткої прози імені Василя Портяка. Премія заснована 2019 року у Фастові Київської області на вшанування пам’яті письменника, кінодраматурга, одного з найкращих українських новелістів. Її мета – сприяння розвитку короткої прози, відзначення сучасних майстрів новели та оповідання, а також пошук нових імен в українській літературі.

Цього дня до музею завітав відомий прозаїк, поет, публіцист, сценарист, голова журі премії Василь Трубай. Директорка закладу Лариса Хосяінова ознайомила його з виставками, що нині експонуються. Запросила до Карпенкового саду.

На початку заходу його модератор, голова Кіровоградської обласної організації Надія Гармазій, привітала поета і прозаїка Романа Любарського з прийняттям до лав НСПУ.

Говорили про творчість Василя Портяка, слухали його новели. Письменник Василь Бондар, як член журі, наголосив на об’єктивності відбору найкращих робіт: оповідання подаються анонімно і прізвища оголошуються лише після визначення переможців. Також він представив книгу «Крислачі» (1984) із своєї особистої бібліотеки – першу збірку письменника, на честь якого заснована премія. Надія Гармазій ознайомила учасників зібрання з книгою «Вибір Скорого» (2021) – посмертним виданням творів Василя Портяка.

Презентація антологій творів премії імені Василя Портяка у Кропивницькому не випадкова, адже серед переможців і фіналістів премії різних років – наші краяни Надія Гармазій, Кирило Поліщук, Ольга Полевина, Василь Бондар, В’ячеслав Дудар, Валентина Кондратенко-Процун.

- Є ще одна, суто професійна обставина, яка поєднує музей з Василем Портяком і Василем Трубаєм. Перший близько десяти років життя присвятив музейній справі: працював ученим секретарем Національного музею Тараса Шевченка та старшим науковим співробітником Музею історичного центру міста Києва, а другий  і в теперішній час – старший науковий співробітник музею археолога і дослідника Вікентія Хвойки в селі Халеп’я Обухівського району Київської області, - зазначила Лариса Хосяінова.

На згадку про зустріч і презентацію кропивничани придбали книги Василя Трубая. Кожна – з автографом автора. Пан Василь передав всі виручені від продажу кошти на підтримку ЗСУ.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13