У Кропивницькому назвали імена лауреатів літературної премії Леоніда Народового

П'ятниця, 8 грудня 2023 09:57

Літературну премію імені нашого земляка, поета і журналіста Леоніда Народового вручили в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького у четвер, 07 грудня. Відзнака заснована у 2022 році Товариством письменників і журналістів імені Івана Франка (очільник – літературний критик і есеїст Євген Баран) за пропозицією його членів – поетів Станіслава Новицького і Олександра Косенка.

Українське поетичне мистецтво здобувало оцінку у двох номінаціях – "Філософська лірика" та "Інтимна лірика". Цьогоріч додалася ще одна номінація – "Публіцистика". Очолює журі наш краянин поет Станіслав Новицький.

Символічно, що подія вдруге відбувається у стінах будівлі, хазяїн якої – видатний драматург Іван Тобілевич Карпенко-Карий багато зробив для збереження, утвердження і розвитку української культури.

Поет Леонід Народовий прожив коротке, але творчо насичене життя. Випускник філологічного факультету Кіровоградського педінституту працював в обласних газетах "Кіровоградська правда", "Молодий комунар", редактором обласного радіо, в обласному Будинку народної творчості, в районних газетах. Друкувався в республіканській і місцевій періодиці, колективних поетичних збірках. Видав дві власні збірки – "Чорнозем" (1969), "Вічне жито" (1976). Не все написане оприлюднював. Зміни мали б статися у часи незалежності України, однак поет трагічно загинув у 1993-му, проживши всього 54 роки. Вірші, опубліковані після його смерті, засвідчили глибину і самобутність майстра. 85 років від дня народження Леоніда Народового виповниться 29 січня 2024 року.

Лауреатами премії імені Леоніда Народового за 2023 рік у номінаціях "Інтимна лірика" та "Публіцистика" стали кропивничани Марина Єрмолаєва за поетичну добірку в журналі "Сівач" і відомий український журналіст, голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки журналістів України Петро Мельник за ряд літературно-публіцистичних статей у газеті "Голос України". Поет з міста Косів Василь Гостюк отримав нагороду в номінації "Філософська лірика" за книгу "На вітражах життя" на рідній Івано-Франківщині.

До урочистої події науковці музею підготували виставку, на якій оприлюднені світлини Леоніда Народового, його книги, публікації у ЗМІ, матеріали минулорічної церемонії. Також презентована видавнича продукція. Українське слово популяризують п’ять книг літературного альманаху "Сівач", ініційованого Товариством імені Івана Франка та редакційною колегією альманаху.

Серія "Бібліотека "Сівача", у якій за рік видано більше десятка книг, представлена шістьма збірками різних авторів, у тому числі наших земляків Сергія Полуляха, Валентини Саєнко, Аліни Шевченко, Анатолія Каретного.

"Сівач" – не єдиний альманах Товариства. Поруч на виставці – сім збірок поетичного "Євшану". Головний редактор обох альманахів – поет Станіслав Новицький. До складу редакційних колегій увійшли поети і прозаїки – наші земляки Олександр Косенко, Віктор Терен, Наталія Бідненко, Петро Мельник, Володимир Яремчук, Олена Надутенко, Анатолій Каретний, Анатолій Саржевський.

Відтепер з інформацією про літературну премію імені Леоніда Народового можна ознайомитися на сайті музею. Розділ "Лауреати літературної премії імені Леоніда Народового" містить документи про заснування відзнаки, творчі довідки поета-земляка та лауреатів.

Поет Олександр Косенко, як один із співзасновників премії, привітав Марину Єрмолаєву та Петра Мельника, вручив їм дипломи. Дипломом, як співзасновника премії, нагороджено Анатолія Каретного. Нові члени Товариства отримали посвідчення, а лауреати  2022 і 2023 років – пам’ятні медалі "За служіння мистецтву".

Учасників заходу і лауреатів привітали заступниця директора департаменту культури і туризму Кіровоградської обласної військової адміністрації Юлія Орел, директорка обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка Лариса Савенко, очільниця Творчого об’єднання "Вітрила" Олена Надутенко. Зігріли серця українською піснею вихованки музичної школи №3 міста Кропивницького Анастасія Валєєва, Катерина Шепель, Анна Марус, Юліана Гудименко.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13