У Кропивницькому об’єднали зусилля для боротьби із амброзією

Четвер, 21 лютого 2019 11:25

У міській раді Кропивницького відбулася робоча нарада щодо опрацювання цільової програми по боротьбі з амброзією полинолистою на території обласного центру у період із 2019 по 2025 роки.

У нараді під головуванням заступника міського голови Олександра Вергуна взяли участь депутат міської ради Катерина Шамардіна, заступник начальника головного управління житлово-комунального господарства Юлія Яндович, керівник міської спеціалізованої інспекції Андрій Максюта, директор КП “Благоустрій” Віктор Луценко та головний інженер підприємства Віктор Івашина, а також представники районних у місті рад, міської громадської ради та інспекції з карантину рослин.

Учасники наради обговорили всі заходи з виконання програми, проект якої розробила і запропонувала для запровадження у Кропивницькому Катерина Шамардіна. Зокрема, розглядалася можливість приєднання міста до інтерактивної карти на ресурсі ambrozii.net, де кожен користувач має можливість позначати уражені амброзією території червоними крапками, додаючи інформацію про геолокації такої ділянки, його площі і щільності росту бур'яну. Під час обговорення постало питання про адміністрування мапи, адже перш, ніж змінювати позначку, локацію треба перевірити: чи дана рослина є саме амброзією і чи ділянка належить до території міста, а не найближчого району. У свою чергу Олександр Вергун запропонував кожній службі, що відповідає за благоустрій Кропивницького, визначити людину, яка б відстежувала на мапі території, що перебувають у їхній зоні впливу. 

- Якщо амброзію виявлено на території, що належить до комунальної власності міста, то за цю ділянку повинно відповідати комунальне підприємство “Благоустрій”, - зауважив заступник міського голови. - Якщо ж карантинну рослину виявлено на території приватного домоволодіння — це питання має вирішувати міська спеціалізована інспекція.

У свою чергу, керівник спецінспекції відзначив відсутність механізмів впливу на незареєстрованих жителів обласного центру, оскільки скласти адмінпротокол і накласти штраф можна на людину, на яку є певні дані. Також Андрій Максюта звернув увагу на велику кількість занедбаних домоволодінь, на території яких розростається амброзія, але скосити її нікому і від цього страждають сусіди.

Крім того, робоча група обговорила питання залучення осіб з числа безробітних, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, для проведення робіт зі знищення карантинних рослин та застосування механічного методу боротьби з амброзією в місцях загального користування, що знаходяться на балансі КП «Благоустрій», зокрема системного скошування амброзії полинолистої в період вегетації, не менше 2-х разів на місяць, що не допустить утворення суцвіття та насіння карантинних рослин, проведення робіт з ремонту зелених насаджень (газонів), висівання багаторічних трав на ділянках масового розповсюдження амброзії, в місцях загального користування. Важливою превентивною мірою у недопущенні розповсюдження шкідливого бур’яну є відновлення газонних частин у місцях проведення земляних робіт при будівництві, ремонті, реконструкції комунікацій, шляхом висівання багаторічних трав.

Члени робочої групи обговорили і можливість оснащення комунального підприємства «Благоустрій» необхідною кількістю спецтехніки та обладнання для забезпечення ефективної боротьби з амброзією, а саме гідросіялками, які розпорошують спеціальну суміш: насіння трави, мікроелементи та поживні добавки.

Важливим пунктом програми є привернення уваги населення та громадськості міста до проблеми, пов’язаної із зараженням земель амброзією. Тому проектом програми передбачено залучення засобів масової інформації для широкого інформування населення і суб’єктів господарювання про важливість проведення заходів зі знищення амброзії.

У підсумку Олександр Вергун додав, що робоча група відкрита для пропозицій, і після оприлюднення програми, чекають на доречні зауваження та конструктивні пропозиції від активних громадян міста.

Усі новини