У Кропивницькому презентували українсько-болгарський альманах поезії та прози «Подвійна райдуга»

Вівторок, 26 листопада 2019 11:50

У понеділок, 25 листопада, у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася презентація першого випуску міжнародного проекту - українсько-болгарського альманаху поезії та прози «Подвійна райдуга», виданого українсько-болгарським видавництвом «Zoridenn» за спонсорської підтримки Кіровоградського обласного об’єднання болгар «Нашите хора» та Асоціації болгар усього світу.

У презентації альманаху взяли участь бібліотекарі ОУНБ ім. Д. Чижевського, МЦБС і Кропивницької РЦБС із Первозванівки, шкільних бібліотек, представники болгарської, польської та ромської спільнот, гості селища Нового і Знам’янки та Олександрії, видавці, журналісти, друзі та партнери музею.

У вступному слові ініціаторка, керівник проекту, співавторка, перекладачка і науковиця літмузею Антоніна Корінь розповіла про суть проекту, представила переклади Генки Богданової.

З вітальним словом виступив заступник міського голови Андрій Паливода. Очільник «Нашите хора» і спонсор видання Сергій Осадчий подякував за співпрацю у створенні альманаху усім причетним українцям і болгарам.

Голова Кіровоградської обласної організації НСПУ, головний редактор альманаху і автор передмови Василь Бондар розповів про роботу над книгою свого перекладача Ілко Капелєва та висловив надію на продовження проекту. А упорядник книги, співавторка і перекладачка Наталія Бідненко прочитала болгарською та українською вірш Марії Шандуркової. У виконанні Бориса Ревчуна, співавтора і перекладача, вірші з альманаху прозвучали трьома мовами. Галина Демура подарувала присутнім дві болгарські народні пісні.

Під час презентації ведуча зачитала лист-привітання від долинчанина Володимира Яремчука, одного з авторів альманаху, у якому йшлося про важливість налагодження співпраці між українським та болгарськими спільнотами. Після цього поет Володимир Могилюк поділився секретами творчості і перекладу.

Володимир Стафідов з Дніпра, координатор роботи українських і болгарських письменників, заступник голови Дніпровської спільноти болгар, розповів про особливі моменти співпраці, і разом із журналісткою Людмилою Макей виконали дві пісні на власну музику та вірші Наталії Бідненко і Антоніни Корінь.

У фіналі зустрічі у запису прозвучала пісня «Меценати» на вірші Антоніни Корінь та Олександра Лазарєва. Кожному співавтору та активістам болгарського руху були подаровані примірники книги.

Перша читачка альманаху - голова творчого об’єднання «Парус» Олена Надутенко дала високу оцінку літературному проекту і побажала в майбутньому приєднатися до нього.

Усі новини