У Кропивницькому триває catch-up кампанія з вакцинації дітей проти кору

Середа, 30 серпня 2023 15:38

Профілактика розповсюдження кору на території Кропивницького, а відтак і перебіг   наздоганяючої «catch-up» кампанії з вакцинації проти кору дитячого населення обласного центру, стала іще однією важливою темою брифінгу начальниці управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук, у вівторок, 29 серпня, 

Разом із Оксаною Макарук детальні роз'яснення з цього питання надала практикуючий лікар, заступниця медичного директора з охорони материнства і дитинства Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Тетяна Діхтяренко.

Як зауважила Оксана Макарук, наздоганяюча кампанія вакцинації проти кору стартувала в Україні влітку і має на меті охопити тих дітей, які пропустили це щеплення у свій час з різних обставин.

Кір — це складна хвороба зі страшними ускладненнями, що можуть розвинутися і через кілька років, тож недооцінювати її не варто.

- Від кору вакцинуються двічі - у перший рік життя і у віці шести років. Діти першого року охоплені вакцинацією на 74%,  шостого року - на 60%, це статистика по Україні , але вона актуальна і для міста, - зазначила посадовиця.

Оксана Макарук не приховувала той факт, що у місті були проблеми із наявністю вакцини, 3600 доз якої отримали у квітні цього року. За час catch-up кампанії щеплено 623 дитини.

Загалом статистика щеплень від кору по Кропивницькому  за поточний рік  виглядає наступним чином: дітей першого року життя вакцинували 1467 осіб (72,5%), і шестирічок -  2368 дітей (65%). Наразі є залишок 1700 доз вакцин, це 82,5% від потреби.

Щоб отримати щеплення, батькам треба звернутися до сімейного лікаря або педіатра, аби той оглянув малюка, ніяких додаткових обстежень робити  не потрібно. Хронічні захворювання теж не є перешкодою для вакцинації, тільки якщо вони не в стані загострення.

Як повідомила далі Оксана Макарук, рішенням  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій управління охорони здоров'я міської ради дітям не видаватимуться довідки для школи або садочка, якщо у них немає всього переліку щеплень, в тому числі і від кору.

- Звертаюся і до батьків, і до освітян - будьте відповідальними за дітей, за їхнє здоровʼя і за усіх мешканців міста, бо ж ця хвороба небезпечна  і для дорослих, - наголосила Оксана Макарук.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01