У Кропивницькому триває громадське обговорення нових міських топонімів

Понеділок, 11 грудня 2023 18:25

У Кропивницькому продовжується громадське обговорення чергового етапу перейменувань вулиць міста.   Кропивничани  активно обговорюють нові міські топоніми і пропонують власні назви.

Нагадуємо, аби містянам було легше стати учасниками цього процесу, на сайті міської ради створена електронна форма, через яку можна вносити власні пропозиції і їхні обгрунтування. Обговорення триватиме місяць.

- У липні поточного року міська топонімічна комісія запропонувала кропивничанам  для перейменування 172 вулиці. Від того часу частина топонімів вже змінена рішеннями міської ради, по частині, а це 46 назв,  мешканці міста висловили незгоду чи надали  власні пропозиції. Робоча група їх ретельно опрацювала і топонімічна комісія на своєму засіданні затвердила новий список, який пропонується громадськості для опрацювання, - відзначив голова топонімічної комісії, секретар міської ради Олег Колюка. - Ми створили містянам широкі  можливості для обговорення, надання пропозицій і зауважень і закликаємо скористатися ними. Висловити власну думку  можна  у письмовій формі - надіслати на електронну пошту або заповнити спеціальну гугл-форму на сайті міської ради. Це досить зручно. Єдине прохання до кропивничан, щоб пропозиції були обгрунтованими й аргументованими, тоді топонімічна комісія зможе взяти їх до уваги, розглянути і, можливо, врахувати.  Опрацьовані й узагальнені результати обговорення топонімічна комісія презентує громадськості.

Пропозицій нових назв вулиць внесли як члени  топонімічної комісії, так і громадські організації та окремі громадяни.

- Закликаємо містян взяти активну участь у процесі перейменування, пропонувати власні назви, висловлювати підтримку запропонованим. Сьогодні це надзвичайно важливо, нам потрібно остаточно позбавитися російських, радянських, колоніальних назв, а використовувати власні -  українські, - наголосив Олег Колюка.

Із переліком назв вулиць, що підлягають перейменуванню, можна ознайомитися за посиланням  http://www.kr-rada.gov.ua/pereymenuvannya-vulits/perelik-vulits-pereimenuvannya/.

Власну думку можна висловити використовуючи гул-форму у розділі «Перейменування вулиць» на сайті Кропивницької міської ради:

https://kr-rada.gov.ua/pereymenuvannya-vulits/opituvannya-pereimenuvannya/ або на платформі E-Dem: https://consult.e-dem.ua/3510100000

Письмові пропозиції надсилати за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41; kmvk@krmr.gov.ua.

Пропозиції мають містити обгрунтування з урахуванням критеріїв, визначених у додатках 1-2 «Концепції інтеграції українських маркерів у топонімічний простір Кропивницької міської територіальної громади». Форма оформлення пропозицій розміщена у додатку 4 зазначеної Концепції, яка розміщена за посиланням:

https://kr-rada.gov.ua/pereymenuvannya-vulits

Консультація триватиме по 22 грудня 2023 року.

Оприлюднення результатів: до 01 січня 2024 року.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13