У Кропивницькому триває реалізація стратегії теплопостачання міста

П'ятниця, 21 травня 2021 11:37

Вчора, 20 травня, депутати Кропивницької міської ради затвердили програму ГУ ЖГК щодо оптимізації системи теплопостачання у місті Кропивницькому на 2021 рік.

Нині КП «Теплоенергетик» надає послуги централізованого опалення в квартири багатоповерхівок, у яких до системи централізованого опалення підключено лише декілька квартир, а у решті - встановлено системи індивідуального опалення. Це все призводить до розбалансування системи централізованого опалення не лише в будинках, а й системи ЦО всього міста. Як наслідок – місто отримує значні втрати теплової енергії при її транспортуванні до таких будинків та чималих її витрат на обігрів місць загального користування, що змушені покривати інші споживачі теплової енергії через тариф на тепло та тариф на послуги централізованого опалення.

- Це складна ситуація для нашого міста. Вона веде до  подальшого збільшення тарифу на тепло комунального підприємства, - прокоментував заступник міського голови Олександр Вергун. – Тож ЦО втрачає популярність у людей. Ще одна проблема в тому, що нині законом України передбачено обов’язкове встановлення будинкових лічильників на тепло. В багатоповерхівках, де до централізованого опалення залишаються підключеними всього декілька квартир, встановлення загальнобудинкового лічильника недоцільне. Це призведе до зростання витрат споживачів та подальшого збільшення боргів за тепло з боку населення.

Тож найбільш дієвим заходом для таких будинків є встановлення систем індивідуального опалення. Аналіз, що його виконали спеціалісти ГУ ЖКГ довів, що основна частина власників квартир, які користуються послугами ЦО, де подальша експлуатація визнана недоцільною – це соціально вразливі верстви населення. Ці люди не мають достатньо грошей, щоб стовідсотково покрити витрати на встановлення автономок. Тож програмою міської ради передбачено надання з міського бюджету часткової грошової компенсації витрат на встановлення СІО цим верствам населення.

Людям треба подати заяву на участь у програмі. Комісія перевірить достовірність інформації про соціальний статус заявника, склад сім'ї, призначення житлових субсидій, наявність заборгованості за послугу з ЦО, наявність укладених договорів на реструктуризацію заборгованості з оплати послуг централізованого опалення, інших документів, передбачених цією Програмою. І тоді прийме рішення про включення або не включення заяви на участь у програмі.

Сума часткової грошової компенсації витрат на встановлення СІО з міського бюджету заявнику становить 50% від сплаченої ним суми, але не більше:

  • для однокімнатної квартири – 18 800 грн;
  • для двокімнатної квартири – 21 500 грн;
  • для трикімнатної квартири – 23 300 грн;
  • для чотирикімнатної квартири – 26 000 грн;
  • для п'ятикімнатної квартири – 28 500 грн.

У ході реалізації програми передбачено влаштування СІО у 248 квартирах та відключення 79 будинків від СЦТ.

Усі новини