У Кропивницькому триває розроблення проєкту Детального плану території в районі вулиці Аджамської

Четвер, 22 червня 2023 15:11

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

Детального плану території в районі вулиці Аджамської з земельною ділянкою з кадастровим номером 3510100000:08:051:0009

Замовник: Управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради.

Юридична адреса: 25022, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41.

тел.: (0522) 35-83-51

Е-mail: arkh@krmr.gov.ua

Виконавець – ПП «ОСМОС-БУД», м. Кропивницький, вул. Василя Нікітіна (колишня Червонозорівська), 7, ЄДРПОУ 22212659.

Вид документа державного планування:

Детальний план території в районі вулиці Аджамської з земельною ділянкою з кадастровим номером 3510100000:08:051:0009.

Основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування

Детальний план території є містобудівною документацією місцевого рівня, яка визначає функціональне призначення, параметри забудови земельної ділянки з метою розміщення об’єкта будівництва, формування принципів планувальної організації забудови, визначення планувальних обмежень використання території згідно з державними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами із дотриманням вимог містобудівного, санітарного, екологічного, природоохоронного, протипожежного та іншого законодавства, з метою залучення інвестицій згідно інтересів територіальної громади, заходів щодо реалізації містобудівної політики розвитку території, визначення містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

Містобудівна документація «Детальний план території в районі вулиці Аджамської з земельною ділянкою з кадастровим номером 3510100000:08:051:0009» розробляється на підставі рішення Кропивницької міської ради від 09 лютого 2023 року № 1481 «Про надання дозволу на розроблення детального плану території в районі вулиці Аджамської з земельною ділянкою з кадастровим номером 3510100000:08:051:0009».

Територія в районі вулиці Аджамської, м.Кропивницький, відведена під створення індустріального парку, в якому передбачається розміщення та діяльність підприємств переробної та іншої промисловості, митно-ліцензійного складу, складів для зберігання сільськогосподарської та іншої продукції, надання послуг тощо.

Детальний план території в районі вулиці Аджамської, як частини міста Кропивницького, планується розробити з метою:

деталізації і уточнення у більш крупному масштабі положень генерального плану населеного пункту (місто Кропивницький) та схеми зонування;

обґрунтування майбутніх потреб і визначення переважних напрямів використання територій;

уточнення планувальної структури, просторової композиції, параметрів забудови та ландшафтної організації території;

визначення планувальних обмежень використання території згідно з державними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами;

забезпечення комплексності забудови.

Детальний план території розробляється:

1) відповідно до:

Закону України «Про основи містобудування»;

Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»;

ДБН Б.1.1-14:2021 «Склад та зміст містобудівної документації на місцевому рівні»;

Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я від 19 червня 1996 року № 173;

2) з урахуванням:

генерального плану міста Кіровоград;

плану зонування території міста;

положень Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695;

Стратегії розвитку Кіровоградської області на 2021-2027 роки.

Інформація про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів)

Територія в районі вулиці Аджамської загальною площею 21,8 га під промислову забудову розташована в східній частині планувальної структури міста Кропивницький, вздовж автомобільної дороги територіального значення Т-12-05 Кропивницький-Нова Прага-Олександрія.

З урахуванням генерального плану, схеми зонування території населеного пункту, містобудівної ситуації та наявної містобудівної документації, детальним планом території передбачається:

виконати обґрунтування майбутніх потреб і визначення переважних напрямів використання територій;

уточнення планувальної структури, просторової композиції та параметрів забудови;

розпланування земельної ділянки.

Детальним планом території передбачається реалізація видів планованої діяльності та об’єктів, які відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» можуть мати значний вплив на довкілля та щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля.

Детальний план реалізується першочергово в частині розташування індустріального парку, функціональним призначенням якого є зберігання та первинна переробка сільськогосподарської продукції та розміщення об’єктів з виготовлення екологічно чистої відновлювальної електроенергії.

Інформація про ймовірні наслідки: а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення; б) для територій з природоохоронним статусом; в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

В ході здійснення СЕО мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації документа державного планування для таких компонентів довкілля: ґрунти; атмосферне повітря; водні ресурси; стан фауни, флори, біорізноманіття, землі (у тому числі вилучення земельних ділянок); кліматичні фактори; у тому числі для здоров’я населення.

Детальний план розробляється з урахуванням природо-кліматичних умов, існуючого рельєфу території, особливостей прилеглої території та забудови.

Розробка детального плану території не матиме значного впливу на довкілля та здоров’я населення, геологічне середовище, на флору та фауну.

На захід від території детального плану розташовані автомобільна дорога національного значення Н-14 Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв (кільцева дорога міста Кропивницького) та Кіровоградський насіннєвий завод ТОВ «КСП-ГРУП», база мінеральних добрив.

На півночі проходить автомобільна дорога М-30 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам'янка-Луганськ-Ізварине. Також проходить залізничний шлях для під’їзду до промислових підприємств.

Східний та частина північного напрямку, згідно схеми зонування території, передбачено під резервну промислову зону та комунально-складську зону.

На південь розташовано території сільськогосподарського використання.

Зростання загрози або суттєві негативні наслідки впровадження документа державного планування для здоров’я населення не очікуються, оскільки земельна ділянка розташована поза межами масової житлової забудови та об’єктів соціальної інфраструктури.

Ймовірні види негативного впливу на навколишнє середовище:

забруднення атмосферного повітря внаслідок діяльності сільськогосподарського

підприємства, головним чином в період заготівлі та переробки зернових культур;

техногенне навантаження внаслідок руху автомобільних засобів по шляхах, які проходять поруч із земельною ділянкою.

б) для територій з природоохоронним статусом

Об’єкти природно-заповідного фонду в межах території проекту та на прилеглих територіях відсутні.

в) транскордонні наслідки, у тому числі для здоров'я населення

Зважаючи на географічне положення території, характер планованої діяльності, детальний план території не матиме транскордонних наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, оскільки земельна ділянка, на яку розробляється детальний план території, розташована на значній відстані від кордонів сусідніх з Україною країн, і на ній не передбачається створення об’єктів, які б мали такий вплив.

Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено

У ході стратегічної екологічної оцінки детального плану території передбачається розгляд планувальних альтернатив у зв’язку із особливостями природних умов, екологічного стану та сучасного використання території, а саме:

Альтернатива 1 – «Нульовий сценарій»: за умов відсутності розробки детального плану території та продовження функціонування громади в умовах, що склалися;

Альтернатива 2 – «Альтернативні проєктні рішення», яка передбачає реалізацію детального плану території та впровадження його планувальних рішень, які будуть найбільш оптимальними для дотримання екологічних вимог та збереження природнього навколишнього середовища.

Процес прийняття рішення щодо вибору альтернативних варіантів має бути представлений у Звіті про СЕО.

Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

При здійсненні СЕО необхідно провести аналіз відповідності документа державного планування (містобудівної документації) діючим законодавчим і нормативно-правовим актам України, зокрема державним будівельним нормам, санітарним нормам і правилам, вимогам пам’яток охоронного законодавства.

Основні методи під час стратегічної екологічної оцінки:

аналіз слабких та сильних сторін проекту містобудівної документації з точки зору екологічної ситуації;

консультації з громадськістю щодо екологічних цілей;

отримання зауважень і пропозицій до проекту містобудівної документації;

проведення громадського обговорення у процесі стратегічної екологічної оцінки проекту містобудівної документації.

Для здійснення стратегічної екологічної оцінки будуть використовуватись логічні і формалізовані методи прогнозування. Для підготовки звіту СЕО передбачається використовувати наступну інформацію:

доповіді про стан довкілля;

статистичну інформацію;

інформацію, яка включена в інші акти законодавства, які мають відношення до проєкту ДДП;

дані моніторингу стану довкілля;

іншу доступну інформацію.

Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглядати заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків на довкілля у зв’язку із впровадженням планувальних рішень детального плану, визначених законодавством та нормативно-правовими актами.

Комплекс проектних рішень, що приймається для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків від планової діяльності, включає:

ресурсозберігаючі заходи – збереження і раціональне використання земельних та водних ресурсів, повторне їх використання та ін.;

планувальні заходи – функціональне зонування, організація санітарно-захисних зон, озеленення території та ін.;

заходи із покращення стану компонентів довкілля (атмосферного повітря, водних об’єктів, ґрунтів);

охоронні заходи – моніторинг території зон впливу планової діяльності.

Окрім того, оцінити обмеження будівництва об’єкта за умовами навколишнього природного, соціального, техногенного середовища та обсяг інженерної підготовки території, необхідний для дотримання умов безпеки навколишнього середовища.

Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Структура звіту про СЕО має відповідати вимогам частини другої статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

У складі містобудівної документації звітом про стратегічну екологічну оцінку для проектів містобудівної документації є розділ «Охорона навколишнього природного середовища», який має бути виконано відповідно до вимог частини другої ст.11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Орган, до якого подаються зауваження та пропозиції та строки їх подання

Зауваження та пропозиції щодо визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації «Детальний план території в районі вулиці Аджамської з земельною ділянкою з кадастровим номером 3510100000:08:051:0009» громадськість має право надати протягом 10 діб з дня оприлюднення заяви, замовнику в письмовій формі (у тому числі в електронному вигляді) (відповідно до частин 5, 6 статті 10 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку»).

Пропозиції та зауваження приймаються Кропивницькою міською радою за адресою: вул. Велика Перспективна, 41, каб.322, м. Кропивницький, 25022, тел. (0522) 35-83-51. Електронна пошта: arkh@krmr.gov.ua.

Повідомлення про оприлюднення Заяви про визначення обсягу СЕО: Розміщено на головній сторінці офіційного сайту Кропивницької міської ради.

Замовник: Управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради.


 

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01