У Кропивницькому відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

Понеділок, 11 грудня 2023 18:28

Сьогодні, 11 грудня, у Кропивницькому відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Столичні посадовці спершу завітали в лікувальні заклади міста, де ставлять на ноги після поранень українських захисників. Вони також ознайомились із роботою Центру надання адміністративних послуг “Прозорий офіс”, де власне, і відбулося засідання.

Тему круглого столу визначили як: «Інформаційна кампанія щодо виплат, пенсій та соціальних гарантій членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України».

- Саме під час спілкування та дискусій - зʼявляються дієві рішення. В публічному просторі багато обговорюють ветеранську політику. Звісно, цей напрям державної політики буде в пріоритеті і після нашої перемоги. Повернення від військового життя до цивільного - це дуже важливий крок. Зараз в Україні близько мільйона ветеранів, а разом із членами їхніх сімей, то понад 3 млн. А ще сімʼї загиблих та померлих... Ми повинні працювати безпосередньо із ветеранами - захисником і захисницею. І кожному треба те необхідне, що вони самі визначають. І ми повинні зробити все, щоб соціальні пільги та обовʼязки держави впроваджувалися в життя, щоб у наших захисників, які зараз на передовій, не було розчарування . І тільки у співпраці із місцевими органами влади ми можемо зрозуміти, які треба зміни в законодавстві. Ми не маємо права на помилку, тож рухаємося далі разом!, - розпочав засідання Анатолій Остапенко, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Своїми думками з цього приводу ділились представники різних міністерств та відомств — це і комітети Верховної Ради України  з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також з питань свободи слова, Міністерства соціальної політики, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства оборони України, Пенсійного фонду України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з питань прав людини, а також керівництво області та міста, посадовці місцевих департаментів та управлінь, керівники громадських організацій, які опікуються питаннями ветеранів.

Про надання соціальної підтримки ветеранам війни та членам їх родин у Кропивницькому інформувала директорка департаменту соціальної політики міської ради Юлія Вовк.

- Нині у місті проживає 6504 ветеранів війни, (з них:  4934 учасника бойових дій, 799 осіб з інвалідністю внаслідок війни,  771 учасник війни), 2 особи постраждалих внаслідок Революції Гідності та 1627 членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни,  захисників та захисниць України. На жаль, ці цифри щоденно ростуть, - повідомила вона. - Із 2014 року у нашому місті діє Комплексна програма підтримки учасників АТО, ООС, бойових дій у зв’язку  з військовою агресією російської федерації проти України та членів їх сімей.

Як зазначила Юлія Вовк, лише у 2023 році на її реалізацію в бюджеті Кропивницької міської територіальної громади передбачено кошти у сумі понад 81 мільйон гривень.

У рамках цієї програми та й загалом соціальної політики міської влади ветеранам війни та членам сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти та військовополонених надається  грошова допомога — це різні суми, залежно від пільгових категорій містян. Фінансується і їх лікування та реабілітація в комунальних лікувальних закладах міста. Посилено в Кропивницькому розвивають такий напрям допомоги, як відновлення та збереження психічного здоров’я, попередження розвитку психічних та поведінкових розладів у військових.

Окрема увага  дітям — це і безкоштовне харчування в навчальних закладах міста та  100% пільга по оплаті за навчання в школах естетичного виховання і в комунальних закладах позашкільної освіти.

Компенсує міський бюджет і витрати ветеранів війни на проїзд, зокрема міжміським залізничним транспортом.

У квітні 2023 року у  Кропивницькому, на базі ЦНАПу відкрили Центр допомоги врятованим, який опікується проблемами людей, постраждалих від війни.

Розповіла  Юлія Вовк і про роботу ЦНАПу, а також про надавані адміністративні послуги ветеранам.

- Надання адмінпослуг ветеранам та їх сімʼям - це одне із завдань комплексної ветеранської підтримки. А ЦНАП - це єдиний відкритий простір, де локалізовано майже всі державні і регіональні адміністративні послуги. “Прозорий офіс” - це доступність влади для громадян, зрозумілі процеси розгляду документів, стислі строки їх розгляду та комфортні умови. У Кропивницькому ЦНАПі надається 497 адмінпослуг. 49 - для захисників та захисниць і їх родинам. Протягом 2023 року до департаменту надійшло 3869 заяв на адміністративні послуги соціального характеру від військовослужбовців та їх родин. У заявах порушувалися питання про грошову допомогу, надання реабілітаційних послуг, проходження професійної адаптації, надання пільг на житлово-комунальні послуги, - зазначила Юлія Вовк.

А серед пріотритетних завдань в подальшій роботі посадовиця виділила запровадження проєкту “Адмінсервіс “Ветеран”, створення міської комунальної установи з підтримки ветеранів війни і створення окремого структурного підрозділу у департаменті, який займатиметься виключно питаннями ветеранів.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13