У Кропивницькому відкрилася виставка «Геральдика Кіровоградщини»

Понеділок, 21 серпня 2017 12:51

У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна презентували цікаву тематичну виставку «Геральдика Кіровоградщини», організовану до Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України.

            Геральдику та вексилологію називають допоміжними історичними дисциплінами, які вивчають та досліджують історію створення гербів, емблем, а також прапорів, корогв, знамен, штандартів, транспарантів, вимпелів та інших засобів сигналізації, що виконують функції символів, перш за все, це мистецтво зображення цих символів  i вiдмiнних знаків держави, які є своєрiдним художньо-графiчним паспортом землi, мiста, країни, роду чи окремої особи. Герби і прапори вiдносять до такого типу iсторичних пам’яток, в яких в символiчнiй формi з використанням спецiальної знакової системи або стилiзованих елементiв розкриваються реальнi подiї та явища, що доносять до нас вiдомостi з минулого.

            Геральдика України має прадавню історію. Кожне племінне, державне та політичне утворення на наших теренах залишало ментальний слід, виражений системою символів. З утворенням сучасної незалежної України з’явилась і нагальна потреба у новій геральдичній системі держави.

            Експозицію представленої в музеї виставки складають кольорові плакати з зображеннями гербів та прапорів Кіровоградської області, обласного центру міста Кропивницького та районів області, авторами яких є члени обласного відділення Українського Геральдичного Товариства, очолюваного заслуженим архітектором України, почесним громадянином міста Кропивницького Віталієм Кривенком.

             Слід зазначити, що діяльність місцевих геральдистів, серед яких переважно історики, архівісти, працівники музеїв, художники, архітектори, сприяє відродженню та розвитку української геральдичної науки, створенню в Україні єдиної емблематичної системи. Більшість з них, до речі, є лауреатами обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «геральдика та вексилологія», яка вручається за реалізовані проекти символіки територіальних громад Кіровоградської області (герби, прапори, логотипи, відзнаки різних рівнів тощо), відновлення історичної символіки області (за умови практичного застосування територіальними громадами області), символіки, яка знайшла своє застосування на об’єктах архітектури, введених в експлуатацію, в інтер’єрах та об’єктах садово-паркового мистецтва.

            Розроблені сучасні геральдичні символи Кіровоградщини засновані на традиціях та історичній пам’яті від Трипільської до ранньослов’янської культури, звичаєвого права Вольностей війська Запорозького та етнічних особливостей, що склалися в період великого переселення народів часів Російської і Радянської імперій, нині відображають всю картину формування нашого суспільства та утверджують силу і єдність Української політичної нації.

            Тож запрошуємо всіх, хто цікавиться історією Української держави взагалі та нашого степового краю зокрема, завітати до музею і дізнатися, що символізують зображені лелеки на міському гербі, а орел на гербі області.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

 

Усі новини