У Кропивницькому з’вилася ще одна зелена зона відпочинку - сквер імені Юрія Яновського.

Четвер, 13 квітня 2017 14:24

Сьогодні, 13 квітня, у Кропивницькому закладено сквер імені видатного земляка-письменника Юрія Яновського.

Над його облаштуванням по вулиці Соборній трудились школярі та члени обласної організації Спілки письменників України. Тут під керівництвом начальника дільниці №2 КП "Благоустрій" Альони Ворони діти та дорослі висаджували дерева й кущі. Учасники акції мають висадити сім берез та 150 кущів спіреї, які утворять живу огорожу. А біля пішохідного тротуару буде розбито квітник, засаджений однорічними квітами. Словом, незабаром на вулиці Соборній, біля житлових будинків №№ 5,7 та 9, шелестітиме листвою невеличкий парк. Тут також буде створено зону відпочинку з лавочками, дитячими гойдалками, відновлять доріжки.

– Прикро, але чомусь мешканці навколишніх будинків досить вороже поставились до ініціативи створити сквер, – ділиться враженнями Альона Ворона. – Коли студенти педагогічного університету копали тут ямки під дерева та траншеї для кущів, вони виходили та мало не сварились – так переживали про свої споруджені поруч погреби. Довелось їм роз’яснювати, що ми зробимо навіть краще, ніж було – жива зелена огорожа з кущів буде відділяти їхнє майно від чужих очей.

А от класний керівник 9–А класу ЗОШ №26 Віра Соколова розповіла, що участь дітей в акції по облаштуванню скверу імені Юрія Яновського проходить в рамках уроку довкілля: тобто, як у Максима Рильського у вірші: "поєднувати приємне та корисне".

- Оскільки Юрій Яновський – це письменник-класик, наш земляк, всеукраїнського масштабу людина, народився у місті Єлисаветграді, тут недалеко проживав, то і створення скверу його імені – дуже потрібна справа, - поділилася вчитель. - Коли нашим учням запропонували взяти участь у благоустрої території, вони радо відгукнулись, бо вивчають творчість письменника. Це буде чудова практика для них – вмітимуть саджати дерева, доглядати за ними. А коли підростуть саджанці, забуяють пишною зеленню, то пишатимуться, що доклали своїх зусиль до цієї краси. Вони взагалі були налаштовані і на висаджування квітів, але поки що для цього погода прохолодна.

До акції долучились і члени обласної організації Спілки письменників України. Ось Борис Ревчун, як тільки почув про облаштування скверу, так і вирушив відразу на допомогу. Долучився до справи і голова організації Василь Бондар.

– Справа корисна і потрібна, – поділився думками Борис Ревчун. – Нехай би у нашому місті було більше таких парків та скверів, зелених зон, які б носили імена наших славетних земляків. А громадськість радо допоможе їх облаштувати.

Дев’ятикласники Олександр Кочерженко та Дарія Гросул розповіли, що із задоволенням прийшли попрацювати: – “Нашому класному керівникові Вірі Володимирівні не довелось нас довго вмовляти. Всі однокласники відразу погодились взяти участь в акції, посадити дерева, чим сприяти озелененню нашого міста. Для нас дуже важливо, щоб у Кропивницькому було багато зелених насаджень, адже зараз масово вирубуються ліси, складна екологічна ситуація, і дуже добре допомогти рідному місту стати кращим, комфортнішим для проживання, а потім приходити сюди і відпочивати у тінистій зелені разом із своїми дітьми.

А працювати зовсім не важко: копаєш – садиш – поливаєш. І вже влітку молода зелень берізок прикрашатиме цей куточок міста.

Джерело: http://www.vechirka.com.ua/

Усі новини