У міській раді Кропивницького триває пошук ефективних шляхів забезпечення якості навчального процесу у школах міста

П'ятниця, 15 червня 2018 09:20

У міській раді Кропивницького активно продовжуються пошуки шляхів збереження якості шкільної освіти: можливості утворення достатньої кількості груп продовженого дня в закладах освіти та належного поділу учнів класу на групи при вивченні ряду предметів.

Для аналізу ситуації секретар міської ради Андрій Табалов зібрав робочу нараду за участі голів депутатських фракцій, заступника міського голови Наталії Дзюби, керівників управління освіти Лариси Костенко та фінансового управління Любові Бочкової.

Лариса Костенко надала розгорнуту характеристику сучасному стану фінансування галузі освіти зв рахунок державної освітньої субвенції.

За її словами, чинні формульні розрахунки, якими керуються при обрахуванні розміру освітньої субвенції для населених пунктів не зовсім коректні. Вони враховують реальні характеристики  шкільної мережі: кількість класів, учнів. Але при визначенні кількості учбових годин на клас формула не враховує додаткового навантаження, що виникає під час поділу дітей на групи. Так для 1-4 класів на тиждень передбачається 25 годин уроків. Для 5-9 класів – 34 години, для 10-11 – 38 годин. А насправді в різних школах навантаження є більшим на 6-20 годин в залежності від кількості утворених груп з різних предметів.

- Таким чином, обсяг державної  освітньої субвенції для Кропивницького зменшився на 2018-2019 навчальний рік на 111 мільйонів гривень і складає 251,6 мільйона гривень, - наголосила Лариса Костенко. – Для того, щоб залишити кількість груп при вивченні предметів і груп продовженого дня на рівні минулого року, у міському бюджеті необхідно віднайти додатково близько 60 мільйонів гривень.

І секретар міської ради, і  депутати, і посадовці були одностайні у тому, що рівень якості отримання знань у школах Кропивницького понижувати не можна за будь-яких обставин.

- У такій ситуації дуже важливо, щоб всі наявні ресурси використовувалися в закладах освіти міста максимально ефективно, - відзначив Андрій Табалов. – Сьогодні до мене, як і до інших депутатів міської ради, звертаються дуже багато батьків, вчителів. Вони висловлюють стурбованість ситуацією з організацією навчального процесу. В одній із шкіл ми разом з батьками і вчителями детально проаналізували розклад уроків, роботу груп продовженого дня, грутків позашкільного виховання тощо і з’ясували для себе де можна зекономити. Переконаний, підхід до кожної школи має бути індивідуальний. Нам важливо забезпечити високу якість навчання і зробити це максимально ефективно, через обмеженість в ресурсах. Очевидно, що недоцільно утримувати, наприклад групи продовженого дня, у яких після обіду   залишається по двоє-троє дітей.

Депутат Ганна Ніжнікова запропонувала опрацювати можливість безумовного і повного забезпечення групами продовженого дня перші класи та зберегти поділ на три навчальних групи з вивчення іноземних мов у чотирьох профільних школах міста.

Начальник фінансового управління Любов Бочкова звернула увагу учасників наради на необхідність підготовки аргументованого звернення до обласної влади, яка теж має можливість посприяти розв’язанню освітньої проблеми у Кропивницькому шляхом перерозподілу освітньої субвенції і виділення додаткової дотації соціально-економічний розвиток міста.

Таким чином у міській раді Кропивницького над питанням збереження якості освіти працюватимуть комплексно. Відповідні доручення Андрій Табалов вже надав керівникам профільних виконавчих органів.

- Ми обов’язково знайдемо вихід із ситуації і на розгляд сесії міської ради буде підготовлене виважене рішення, - висловив переконання Андрій Табалов.

Усі новини