У міській раді Кропивницького вивчали основи ґендерно-орієнтованого бюджетування

П'ятниця, 13 вересня 2019 15:43

Ґендерно-орієнтоване бюджетування поєднує в собі два процеси, не пов’язані між собою: забезпечення гендерної рівності і управління фінансами. Про те, як поєднати здавалося б непоєднуване, йшлося під час тренінгу для працівників виконавчих органів міської ради Кропивницького та громадських активістів.

За словами Алли Волошиної, координаторки проекту «Європейська хартія рівності в дії» та  голови Кіровоградської обласної організації ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», тренінг «Ґендерно-орієнтоване бюджетування на місцевому рівні»  -  це частина реалізації громадської ініціативи  "Європейська хартія рівності в дії", яка спрямована на  формування конкретних механізмів реалізації, політичного кроку по приєднанні міської ради Кропивницького до Європейської  Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. 

- Суть цього інструменту: планування дохідної та видаткової частини має сприяти підвищенню ефективності використання бюджетних коштів і реалізації програм соціально економічного та культурного розвитку, в нашому випадку, міста Кропивницького,  з максимальним урахуванням потреб усіх категорії населення. Наразі, ми працюємо над створенням  ґендернного портрету міста -  це перший крок до формування ґендерно-орієнтованого бюджетування . Одразу зазначу, що аналіз громади з точки зору ґендеру -  копітка справа.  Більше того, ми вже зараз розуміємо, що частково статистика не співпадатиме з реальністю. Тим не менш, ми маємо бути готовими йти далі і вносити корективи в аналіз і будувати на його основі відповідні програми розвитку громади, - наголосила  Алла Волошина. 

Світлана Гаращенко, експертка з ґендерно-орієнтованого бюджетування під час тренінгу  за короткий термін розкрила декілька теоретичних та практичних можливостей, що відкривають перед органами місцевого самоврядування сучасний підхід до формування перспективних цілей розвитку громади. Зокрема, вона наголосила, що на даному етапі ефективним буде покроковий аналіз поточних програм за методологією розробленою експертним середовищем. Цей аналіз і став практичною  частиною тренінгу.

- Можливо, сьогодні вам задається, що ґендерно-орієнтоване бюджетування  - це дуже складно. Однак, після того, як ви спробуєте і пропрацюєте всі елементи вперше, ви самі переконаєтесь, що воно того варто. Приміром, подібний аналіз в програмі оздоровлення дітей дасть вам розуміння ефективності  не в кількісному показнику охоплення дітей, а у якісному показнику, приміром, зниження рівня захворюваності у цій категорії. Це європейська практика. Світ швидко змінюється і невдовзі, я переконана,  подібна оцінка ефективності стане нормою і вимогою наших реалії, - підкреслила Світлана Гаращенко

 Насамкінець учасники тренінгу отримали кілька порад, які допоможуть їм самостійно впровадити ґендерно-орієнтований підхід у формуванні міського бюджету Кропивницького на наступний період з урахуванням потреб усіх кропивничан.

Проведення  тренінгу стало можливим за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, яке підтримало спільну діяльність Асоціації міст України (АМУ) та проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який в Україні впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ).

Усі новини