У міській раді обговорили перші кроки запровадження медичної реформи з в.о. міністра охорони здоров'я України Уляною Супрун

П'ятниця, 18 травня 2018 11:48

Кропивницький з робочим візитом відвідала виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. У міській раді за її участі відбулась зустріч з керівництвом області та міста, очільниками управління охорони здоров’я, фінансового управління, держказначейства та головними лікарями медичних закладів первинної ланки.

Під час зустрічі обговорювались важливі питання запровадження медичної реформи як в цілому по Україні, так і в обласному центрі зокрема. Заступник міського голови Олександр Мосін ознайомив Уляну Супрун із медичним простором міста, практичними кроками міської влади в капітальному оновленні лікарняних закладів та створенні нових вузькоспеціалізованих медичних установ.

- У Кропивницькому за 2016-2017 рік за бюджетні кошти було зроблено чимало: відкрите паліативне відділення, реконструйоване дитяче інфекційне відділення, капітально відремонтований пологовий будинок і створений перинатальний центр 2-го рівня, збудоване роками очікуване гемодіалізне відділення у співфінансуванні з німецькою фірмою “Фрізеніус”, відкрите відділення гострих інсультів, капітально відремонтоване кілька амбулаторій загальної практики сімейної медицини і забезпечено їх обладнання. Вперше за 20 років для лікарняних закладів було закуплено 4 машини швидкої допомоги і 2 спецтранспорта, - зазначив у своєму вступному слові Олександр Мосін. - На момент нашої зустрічі у Кропивницькому з лікарями вже підписано 33,5 тисячі декларацій, і ця цифра щодня збільшується. В управлінні охорони здоров’я створено робочу групу, яка займається організацією і проведенням консультацій містянам як в медичних установах, так і на підприємствах, в Центрі надання адміністративних послуг у приміщенні міської ради, а також постійно ведеться роз’яснювальна робота в трудових колективах, громадських та профспілкових організаціях.  На сайті управління охорони здоров’я розміщено електронний реєстр лікарів, і такий самий реєстр представлений в паперовому вигляді в ЦНАПі, де також працюють лікарі, які проводять консультації щодо медичної реформи, і з якими можна на місці підписати декларацію.

Заступник міського голови також зауважив, що бюджет міста з урахуванням державних трансфертів і власних доходів складає 2 мільярди 762 тисячі гривень, але навантаження на нього, навіть за умови фінансової децентралізації, значно збільшилося. Олександр Мосін окреслив проблемне питання, яке без допомоги з центру не вирішити на місці. Воно стосується додаткового фінансування з міського бюджету у сумі 22,5 мільйонів гривень на зарплату медичним працівникам у травні-червні поточного року. Посадовець підкреслив, що разом із тим міський голова Кропивницького Андрій Райкович ставить перед своєю командою дуже відповідальні завдання, які стосуються саме медичної галузі. І всі зобов’язання, які бере на себе міська влада, вона виконує.

Уляна Супрун схвально оцінила досягнення міської влади Кропивницького у запровадженні перших кроків медичної реформи. Виконувач обов’язків міністра відзначила, що в Україні ще не скрізь місцева влада так активно включилася в роботу. За її словами, одна зі складових успіху запровадження реформи в обласному центрі — це активне інформування громадян про механізм підписання декларації та її суть, саме роз’яснювальна робота дає такі плоди.

- Ми зібрались, щоб разом обговорити перші кроки запровадження реформи у вашому місті, обговорити ваші успіхи, проблеми і можливі шляхи їх вирішення, - зазначила Уляна Супрун. - Ми хочемо, щоб у підсумку кожен українець мав якісні медичні послуги, а лікарі гідні заробітні плати та умови роботи. Наша ціль — щоб це відбулося в нашій країні, і ви як піонери нової системи маєте в цьому нам допомогти.

В ході зустрічі лунало багато запитань, які турбували саме працівників медичної сфери та фахівців з фінансів. Найперше вони стосувались виплати заробітної плати медикам за рахунок субвенції, фінансування важливих державних програм в галузі охорони здоров’я, зокрема, гемодіалізу та онкохвороб, а також моделі фінансування створених автономних лікарняних закладів. Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я пообіцяла поінформувати урядове керівництво, а також детально обговорити на рівні МОЗу всі проблеми реалізації перших кроків реформи, які виникають на місцях.

Усі новини