У музеї Олександра Осьмьоркіна відсвяткували День фотографа виставкою раритетних фотоапаратів

Понеділок, 13 липня 2020 13:01

До Дня фотографа у Кропивницькому в музеї Олександра Осмьоркіна презентується унікальна виставка «Музейна колекція фотоапаратів як історія світлопису людства». Про це повідомила директорка художньо-меморіального музею Осьмьоркіна Віта Чернова.

- В сучасному світі фотографія стала масовим і доступним захопленням, - розповідає директорка музею. - Кожен, хто має смартфон, може відчути себе фотографом, фіксуючи щасливі миті життя».

Свято професіоналів і аматорів фотосправи відзначається 12 липня. І він абсолютно гармонійно співіснує з Всесвітнім днем фотографії, який щорічно відзначається в багатьох країнах 19 серпня.

Експозицію представленої в музеї виставки складає колекція фотоапаратів з фондового зібрання, а це більше тридцяти знімальних камер вітчизняних і закордонних виробників починаючи з початку 1910-х і до 1990-х рр. Фотоапарати «ФЕД», серійний випуск яких розпочався ще в 1934 році у Харкові «сусідить» з фотокамерами Київського заводу «Арсенал». Серед «киян» - далекомірний «Київ», середньоформатний дзеркальний «Салют» та малоформатний «Київ-10», який, до речі, був першим в країні дзеркальним фотоапаратом з автоматичним налаштуванням експозиції.

Разом з «українцями» експозицію виставки ділять відомі радянські фотоапарати: масовий «Фотокор-1», розташований поруч з середньоформатним дзеркальним двохоб’єктивним фотоапаратом «Комсомолець», подальшим розвитком якого стали фотоапарати «Любитель». І саме «Любитель-2» прикрашає музейну колекцію. Поруч – як відомі фотографам-аматорам фотоапарати «Смєна», «Ленінград», «Спутнік», так і більш «нішевий» далекомірний п’ятипрограмний автомат «Сокол», який випускався з 1966 року.

Тут і популярні «фотіки»: малоформатний «Зоркий», середньоформатний складний з міхом «Москва», і далекомірний складний фотоапарат «Іскра», і справжній хіт радянської епохи -  малоформатний дзеркальний однооб’єктивний «Зеніт».

- Особливу увагу привертають фотоапарати «Соmpur» та «Solida» 1910-х та 1930-х рр. виробництва німецьких фірм, - розповідає пані Віта. - Саме Німеччині довгий час належав пріоритет в розвитку фотопромисловості. А ось на початку 1960-х рр. вперед виривається фотоапаратобудування Японії. В експозиції нашої виставки можна бачити досить рідкісний фотоапарат японського виробництва «Yаshica-mаt» - двохоб’єктивний середньоформатний з комплектом змінної оптики.

Окрім рідкісних «японців», представлені і відомі «американці» виробництва «Polaroid» та «корейці» «Wizen», який в народі називали «мильницею».

Окрасою виставки є унікальний предмет музейної колекції – стереоскоп німецького виробництва з комплектом стереокарток  різноманітної тематики, так званий «3D-дісплей 19 сторіччя».

На думку Віти Чернової, експозиція викликала чималий професійний інтерес кропивницьких фотографів та відеооператорів. Так, свій майстер-клас фотозйомки на «раритетній» фотокамері «Compur» провів голова Кіровоградської обласної організації Національної Спілки фотохудожників України Олег Шрамко. Під час заходу прозвучала ідея створення в музеї арт-проєкту «Фотолабораторія», в рамках якого можна було б організувати тематичну інсталяцію з предметів, якими користувалися фотографи під час роботи з фотоплівкою, а також проводити різноманітні майстер-класи відомих фотографів та презентувати цікаві фотовиставки.

Насамкінець очільниця музею Осмьоркіна запросила переглянути експозицію виставки не лише професіоналів фото та відеозйомки. Вона впевнена, що фототехніка буде цікавою також для тих, хто фотографує на смартфон.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13