У піснях і вишиванці, Вкраїно, розквітай!

Вівторок, 24 серпня 2021 19:13

З нагоди відзначення найголовнішої події року – 30-річчя Незалежності України, у Кропивницькому музеї І.К. Карпенка-Карого відбулося літературно-мистецьке свято «У піснях і вишиванці, Вкраїно, розквітай.

До видатної події музейники створили виставку «30 кадрів літературного літопису». В її експозиції представлені 30 світлин із зображеннями найзначиміших та найяскравіших моментів життя закладу.

Символічно, що музей відомого драматурга і театрального діяча відкрився у 1995 році, саме за часів Незалежності, з нагоди 150-річчя від дня народження І.К. Карпенка-Карого.

Тридцять років музею за часів Незалежності – то постійна кропітка, напружена, але водночас надзвичайно цікава робота, спрямована на збереження, дослідження та пропаганду культурного життя області.

Літературні та музичні вечори, презентації виставок, нових творів письменників-земляків, зустрічі з членами Національної спілки письменників України, діячами театру, краєзнавцями, представниками різних творчих об’єднань і національних меншин, Дні музею, Дні відкритих дверей – яскраві сторінки життя музею. Серед них – численні виставки, присвячені ювілеям знакових для нашого краю постатей Миколи Садовського, Ригора Кобця, Арсена Тарковського, Миколи Смоленчука, Віктора Близнеця, Олександра Жовни; вечори пам’яті Світлани Барабаш, Валерія Гончаренка, Валерія Дейнекіна; тематичні виставки, які розповідають про світлі і трагічні сторінки нашої історії.

Частиною свята стала презентація вишитих рушників із колекції народної майстрині, керівниці клубу «Ниточка» Зінаїди Андреяшевської, про яку вона розповіла особисто, а також рушників із родин письменників краю Миколи Смоленчука та Світлани Барабаш, які представила директорка музею Лариса Хосяінова.

Барвисте і яскраве музичне полотно розгорнули у Карпенковій оселі друзі з Долинської – аматорський обрядово-фольклорний колектив «Калина» під керівництвом етнографа, композитора, письменника Володимира Яремчука. Кульмінацією виступу стало урочисте і піднесене виконання пісенної молитви «Боже, Україну бережи» Тараса Петриненка.

Естафету підхопив вокальний дует «Лебедина вірність» у складі заслуженого діяча мистецтв України Бориса Притули та його дружини Валентини. «Бути променем чи краплиною, лиш світитися Україною. Бути вітром, крилатим вітром, спів про неї нести по світу», – лунала у їх виконанні  пісня на слова Валерія Гончаренка.

«Україна в серці та у слові» – таку назву мала поетична частина свята. Віршоване патріотичне слово звучало із уст журналістки, художниці, співачки Людмили Макей та поетеси, керівника творчого об’єднання «Парус» і Міжрегіональної спілки слов’янських письменників України Олени Надутенко. Вірш Володимира Яремчука, сповнений любові до Батьківщини, щиро і проникливо прочитала Зінаїда Андреяшевська. Напутні рядки поезії земляка Костя Оверченка, цитовані Ларисою Хосяіновою, прозвучали ніби дороговказом для присутніх:

 

Нерідко бували у нашім житті

Дороги тернисті, дороги круті.

Траплялось, стомившись, ми падали з ніг,

Та в бік не звертали з обраних доріг.

Проклавши нові через броди мости,

Ми знову уперто ішли до мети.

Отак би і нині в єдинім строю

Нам зводити б разом Державу свою.

Завершилося літературно-мистецьке свято на високій ноті – українською народною піснею, яка є символом, оберегом, історичною пам’яттю і душею нашої країни.

Усі новини