Урочистості до 125-річчя Олександра Осмьоркіна відбулися у Кропивницькому

Понеділок, 11 грудня 2017 09:38

8 грудня виповнилося 125 років від дня народження видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна.

З нагоди відзначення ювілею в меморіальному музеї його імені в місті Кропивницькому впродовж року відбулося чимало мистецьких заходів – тематичні виставки, конкурси, художні студії, мистецтвознавчі читання, відео презентації, лекції, присвячені творчості та педагогічній діяльності митця. Підготовлений музеєм і цікавий буклет «Палітра майстра живопису Олександра Осмьоркіна», в якому представлені фотографії художника різних років, що яскраво фіксують знакові події його життєвого, мистецького й педагогічного шляху, показуючи його як людину і особистість в моменти творчої дії, а також предмети натюрмортного фонду та творчої праці з його майстерні, передані у свій час дружиною художника Надією Георгіївною, і які нині експонуються в меморіальному залі музею, серед яких чільне місце займають палітра Олександра Олександровича, якою він користувався під час роботи в майстерні та етюдник, з яким до останніх днів свого життя працював на природі.

А завершальним святковим заходом стали традиційні урочистості з нагоди нагородження лауреатів обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна. Ця престижна мистецька відзнака, заснована Кіровоградською обласною радою в 2005 році на клопотання Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України, вручається у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв» і присуджується за досягнення визначних успіхів в образотворчому мистецтві та створення яскравих мистецьких доробків у різних видах образотворчого мистецтва, а також за вагомі мистецтвознавчі або історичні дослідження розвитку образотворчого мистецтва Кіровоградщини, пропаганду та утвердження досягнень художників нашого краю.

Приємно відзначити, що премія з кожним роком набуває популярності і доказом тому є те, що цьогорічними лауреатами стали митці з Одеси та Києва. Це - художник-земляк, уродженець нашого міста, голова Одеської обласної організації Національної Спілки художників України, народний художник України Анатолій Горбенко за серію творів різних років в номінації «національна традиція» та також наша землячка з міста Олександрії Кіровоградської області, генеральний директор Національного художнього музеї України в Києві Юлія Литвинець як автор-упорядник каталогу «Спецфонд. 1937- 1939. З колекції НХМУ» (2016 р.) в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв».

І хоча Юлії Литвинець важливі робочі справи завадили приїхати на вручення премії, під час заходу було зачитано її Звернення, в якому вона висловила подяку за високу оцінку її мистецтвознавчого доробку. А народний художник України Анатолій Горбенко під час нагородження подарував до фондів музею свій живописний осінній пейзаж.

В номінації «новітні спрямування», не зважаючи на її претендування трьох молодих художників, які, перебуваючи в мистецькому пошуку, сміливо експериментують, намагаючись вразити глядачів, премія все ж не була присуджена.

Нагороджували лауреатів премії голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко та перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко, які вручили дипломи установленого зразка, нагрудні знаки лауреата премії, почесні відзнаки обласної ради та обласної державної адміністрації – скульптуру «Степовий орел» та відповідну грошову частину премії. А всі претенденти на здобуття премії отримали Подяки Кіровоградської обласної ради.

Окрасою заходу стало музичне вітання студентів Кіровоградського музичного училища по класу альта, які виконанням «Вальсу» Арама Хачатуряна з музики до драми Михайла Лермонтова «Маскарад» мимоволі створили чарівну атмосферу піднесеності та захоплення мистецтвом.

На завершення святкового дійства всі, хто завітав до музею, отримали в дарунок сувенірний календарик на наступний рік з репродукцією картини О.О.Осмьоркіна 1947 року «Зелене пальто. Портрет Н.Г.Осмьоркіної», яка є родзинкою музею митця, чиє життя було пройняте невтомним творчим пошуком.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини