Увага! Новий різновид кібершахрайства

Понеділок, 16 травня 2022 16:39

Війна кардинально змінила життя мільйонів наших співгромадян. Вразливим становищем українців не забарилися скористатися шахраї, які не полишають спроб нажитися на чужій біді.

Нещодавно урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA у соціальній мережі Facebook виявила шахрайську сторінку, що імітує ресурс програми “ТСН”. 

На сторінці запрошують взяти участь в опитуванні, перейшовши за посиланням, та отримати “грошову допомогу в рамках соціальної програми ООН”. Надалі користувачеві пропонується надати персональні дані та здійснити додатковий платіж, в результаті чого дані його платіжної картки будуть скомпрометовані.

Для того, аби не стати жертвою кібершахраїв, слід дотримуватися простих рекомендацій:   

  1. Ніколи не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах, а також налаштуйте контроль руху коштів (підключіть SMS-інформування, встановіть ліміти на операції).
  2. Якщо дані картки помилково введено на шахрайському веб-сайті — НЕГАЙНО слід заблокувати платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, гарячої лінії банку (телефон зазначені на звороті картки) або через інтернет-банкінг.
  3. Скористайтеся основними порадами платіжної безпеки Національного банку України https://bank.gov.ua/promo/stopfraud/ та правилами кібергігієни https://cert.gov.ua/recommendation/31.

Усі новини