Від козаків — до сучасних захисників України: у кропивницькому музеї відкрили виставку до Дня Незалежності

Середа, 23 серпня 2023 16:13

До Дня Незалежності України у Кропивницькому міському літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого  відкрилася виставка художніх робіт Ольги Коломієць «Зовуть – не вгадаєш, називай як хоч…».

Тематика виставки, на якій представлена серія робіт «Козак Мамай», була обрана невипадково, адже Козак Мамай здавна вважався захисником українського народу,  символом духовної сили, незламності в боротьбі з ворогами. І зараз, під час російсько-української війни, такі образи-символи актуальні як ніколи.

Частина експозиції представлена іконами, створеними художницею у техниці витинання. І це теж неспроста — козаки були відданими християнами і свято шанували мальовані образи.

Окрім цього, Ольга Коломієць  створила понад сорок графічних портретів поранених  військовослужбовців, які лікувалися в Кропивницькому в рамках арт-проєкту “Художні студії — 2022”. Частина цих робіт,  із зібрання художньо-меморіального музею О.О. Осмьоркіна, також представлена в експозиції.

Сама ж Ольга Коломієць на відкритті виставки розповіла, що саме надихнуло її на створення художніх робіт, про особливості техніки витинання, у якій створені  картини. Надзвичайно емоційною була розповідь про спілкування з нашими захисниками, портрети яких створювала художниця.

Теплі побажання, поетичні та пісенні дарунки лунали цього дня на адресу мисткині.

Довідково:

Коломієць Ольга Володимирівна – уродженка міста Кіровоград (нині Кропивницький).  Закінчила з відзнакою Іванівський текстильний інститут за спеціальністю «художнє оформлення і моделювання виробів текстильної і легкої промисловості» (1991).

Працювала модельєром по вишивці на Кіровоградській швейній фабриці «Україна». У 1994 році у відділі мистецтв Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського презентувалася виставка обрядових рушників, вишитих робітниками фабрики за її ескізами.

Член Національної Спілки майстрів народного мистецтва (2011).

Член Національної Спілки художників України (2012).

Лауреат обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «декоративно-прикладне мистецтво» (2014).

Учасниця міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Твори зберігаються в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, музеї мистецтв та обласному краєзнавчому музеї у Кропивницькому, Добровеличківському районному краєзнавчому музеї, в приватних колекціях в Україні та за кордоном.          

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01