«Відбитки часопростору» Андрія Надєждіна у Кропивницькому

Вівторок, 19 червня 2018 16:28

            Сьогодні, 19 червня, у Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відкрилася персональна виставка творів відомого українського митця заслуженого художника України Андрія Надєждіна «Відбитки часопростору», присвячена   55-річчю від дня його народження.

            Надєждін Андрій Михайлович народився 19 червня 1963 року у Запоріжжі. Закінчив Дніпропетровське державне художнє училище  ім. Є.В.Вучетича (1986), де його   викладачами були В.Матяш, Г.Чернета, І.Остапенко та з відзнакою Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури України, факультет історії і теорії образотворчого мистецтва (2004): викладачі  О.Лагутенко, В.Джулай, В.Клєваєв.

            Член Національної Спілки художників України (1990).  Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінаціях «Новітні спрямування» (2008) та «Мистецтвознавство та історія мистецтв» (2010). У 2009 році був представлений на Міській Дошці пошани в номінації «Кращий діяч мистецтв». У 2013 році удостоєний почесного звання «Заслужений художник України».

            Учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних та зарубіжних виставок. Персональні виставки в Кропивницькому в художньому салоні Кіровоградської обласної організації НСХУ і художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна – 1991, 1993, 1996, 2001, 2008, 2015 рр.

            Твори художника зберігаються в Національному художньому музеї України, Дирекції виставок Міністерства культури України та Дирекції виставок Національної Спілки художників України, Кіровоградському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, меморіальному музеї В.Івасюка в м. Чернівці, історичному музеї міста Кам’янське (колишній Дніпродзержинськ), багатьох приватних колекціях в Україні та за кордоном.

            Автор оформлення творів літераторів Кіровоградщини, серед яких книги: Л.Куценко «Dominus Маланюк. Тло і постать», П.Селецький «Осінній звір»,  добірка віршів Є.Маланюка «Єдиним сном, єдиним болем» з перекладами О.Архангельського, А.Черниш «Про сонечко, журавля, калину і букву Я», В.Доценко «Зеленая Брама: раскрытие легенды», історичні романи М.Смоленчука «Білі бланкети» і «Смутна доба», Гете «Фауст» та багато інших.

            Автор мистецтвознавчих публікації  у всеукраїнських періодичних фахових виданнях: журналах «Образотворче мистецтво», «Артанія», «Українська культура», «Музеї України», газеті «Культура і життя», місцевій пресі. Автор-упорядник альбомів «Архітектурне мистецтво» та «Образотворче мистецтво» із  комплекту фотоальбомів «Кіровоградщина у дзеркалі часу» до 75-річчя утворення Кіровоградської області видавництва «Імекс-ЛТД» у 2013р.

            Автор проектів художнього оформлення: музейної кімнати управління Служби Безпеки України в Кіровоградській області, музею обласного управління МВС України в Кіровоградській області, археологічного музею Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, кімнати-музею Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, народного музею «Музей визволення Кіровоградщини», відділу природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

            В експозиції виставки «Відбитки часопростору» представлено понад 50 творів періоду 1980-х - 2018 рр. з художніх серій: «Метаморфози сучасності», «Карнавали життя», «Птахи», «З життя ангелів», «Ангелів кулі не минають», а також натурні зарисовки із серій: «Канів», «Седнів», «Крим», «На Азові», «Хорватська подорож», «Моє місто».

            Як зазначає сам митець: - «Я є представником українського романтичного символізму нової хвилі». Проблеми які піднімає художник в образах своїх творів – мікро- та макрокосмос особистості,  її взаємозв’язок з оточуючим життям і природним середовищем, місце художника в суспільстві, проблеми війни та миру у сучасному світі є постійно актуальними, такими, що потребують постійної уваги та філософського осмислення.

Усі новини