Віктор Ксеніч: управління ДАБК стоїть на сторожі дотримання містобудівного законодавства у Кропивницькому

Вівторок, 19 лютого 2019 15:32

Управління державного архітектурно-будівельного контролю міської ради Кропивницького здійснило протягом 2018 року 288 планових та позапланових перевірок дотримання вимог містобудівного законодавства. На цьому акцентував увагу начальник управління Віктор Ксеніч під час звітної сесії за результатами виконання бюджетних програм сьогодні, 19 лютого.

Підсумком діяльності спеціалістів управління ДАБК стало оформлення 144 актів, 100 протоколів про адміністративні правопорушення та вручення 102 приписів щодо усунення порушень вимог містобудівного законодавства та зупинення виконання будівельних робіт.

Управління Державного архітектурно-будівельного контролю є виконавчим органом міської ради Кропивницького. Повноваження у сфері містобудівної діяльності, державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій, управління прийняло від Держархбудінспекції України 10 лютого 2017 року.

За інформацією Віктора Ксеніча, виконання фінансових повноважень управління здійснюється за бюджетними програмами класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів: Бюджет програми «Керівництво і управління у сфері державного архітектурно-будівельного контролю» складає  2, 435 мільйонів гривень.

- На сьогодні виконання програми складає 99,9 %. Програма запроваджена для забезпечення керівництва і управління у сфері державного архітектурно-будівельного контролю міста Кропивницького та селища Нового, - зазначив керівник управління ДАБК.

- Програма також передбачає здійснення державного контролю за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності, проектної документації, будівельних норм, державних стандартів та правил, а також дотримання порядку щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, проведення обстежень об’єктів та реалізації заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час їх експлуатації. Фахівці управління здійснюють перевірки об’єктів будівництва щодо відповідності підготовчих та будівельних робіт, матеріалів, виробів, а також технічних умов, затверджених проектними вимогами і рішеннями та здійснюють перевірки належного оформлення нормативно-технічної та проектної документації.

Крім того, до повноважень управління ДАБК належить фіксування порушень вимог законодавства у сфері містобудування, складання протоколів про адміністративні правопорушення та накладання адміністративних стягнень, зупинення підготовчих та будівельних робіт, у встановлених законом випадках.

Під час звіту Віктор Ксеніч відзначив, що протягом 2018 року управлінням було опрацьовано 1176 одиниць вхідної кореспонденції, із них:

  • 649 звернень надійшло через засоби електронного зв'язку;
  • 21 депутатське звернення;
  • 48 звернень, що надійшли під час особистого прийому начальника управління;
  • 293 скарги від фізичних осіб про порушення вимог містобудівного законодавства;
  • 165 звернень юридичних осіб.

Протягом минулого року управлінням було опрацьовано 1108 документів дозвільного характеру, а саме: 289 заяв, 351 декларація та 468 повідомлень.

Начальником управління було винесено 84 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення вимог містобудівного законодавства. В частині виконання дозвільних та реєстраційних функцій, управлінням видано 37 сертифікатів по введенню в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, за що до міського бюджету сплачено кошти в загальній сумі 313,5 тисяч гривень. Крім того, до місцевого бюджету сплачено 464,8 тисяч гривень адміністративних стягнень за порушення вимог законодавства у сфері містобудування.

Всього, за результатами реалізації управлінням ДАБК функцій в сфері містобудівної діяльності, державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій до міського бюджету надійшло коштів в сумі 778,3 тис. грн.

- В цілому завдання, покладені на управління Державного архітектурно-будівельного контролю у 2018 році виконані в повному обсязі, - підсумував Віктор Ксеніч.

Усі новини