Виставка «Архітектор Яків Паученко та його місто» в музеї Осмьоркіна

П'ятниця, 13 вересня 2019 08:30

У Кропивницькому художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна до 265-річчя заснування  обласного центру презентував тематичну виставку «Архітектор Яків Паученко та його місто».

Основу експозиції складають кольорові фото будівель, споруджених за архітектурними проектами Якова Паученка, що нині є окрасою історичного центру міста, автором яких є Заслужений журналіст України Ігор Демчук. Світлини вперше презентувалися в музеї на виставці «Зупинись і замилуйся», присвяченій 145-річчю з дня народження зодчого. Доповнюють виставку оригінальні документи, серед яких і Диплом Якова Паученка про закінчення ним у 1896 році Училища живопису, скульптури і архітектури Московського Художнього Товариства, його архітектурні проекти та ескізи, а також унікальні родинні фотознімки, які передала до музею вдова його племінника художника Олександра Осмьоркіна Надія Григорівна, яка неодноразово приїздила до Кропивницького і, будучи архітектором за фахом, розробила проект реконструкції меморіального будинку, де нині музей.

А першими відвідувачами виставки стали учні 10-Г класу Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю. І цей факт є досить символічним, адже відомий навчальний заклад розміщується в будівлі колишнього театру «Ілюзія», одного з перших сінематографів в місті, яка є пам’яткою архітектури та містобудування кін. ХІХ ст. і зведена за проектом Якова Паученка. Саме в школі мистецтв місцева дирекція УДППЗ «Укрпошта» з нагоди відзначення 75-річчя створення Кіровоградської області в лютому 2014 року провела презентацію та спецпогашення штемпелем Першого дня ювілейних художніх поштових конвертів серії «Краса і велич України» з марками, на яких зображені архітектурні доробки Якова Паученка - Театр «Ілюзія» в Кропивницькому та Свято-Вознесенський собор у Бобринці. Саме ці конверти, що надзвичайно цінуються філателістами, разом з музейними буклетами, листівками та афішею виставки директор музею Віта Чернова подарувала класному керівнику Олександрі Костенко та одній з учениць Дарині Царукян, яка приїхала навчатися з Бобринця.

Школярі, які завітали на вернісаж,  зацікавлено слухали розповідь провідного наукового співробітника музею, мистецтвознавця, заслуженого художника України Андрія Надєждіна про життя та архітектурну діяльність Якова Паученка - одного з тих зодчих, яким судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру нашого міста, недаремно ж єлисаветградська газета «Голос Юга» в свій час писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…» Яків Паученко прожив коротке життя – 48 років, був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося його місто, одна з центральних вулиць якого у 2016-му з нагоди відзначення 150-річного ювілею архітектора названа його іменем.

А на завершення мистецького заходу музейники запропонували юнакам та дівчатам здійснити своєрідну «подорож у часі» - переглянути старовинні фотознімки з краєвидами європейських міст кін. ХІХ – поч. ХХ ст. з допомогою стереоскопа, який створює ілюзію об’ємності, тривимірності, що викликало неабияке захоплення в порівнянні з сучасним 3D.

Тож, запрошуємо мешканців і гостей міста завітати до музею і ознайомитись з виставкою, а потім, йдучи міськими вулицями, зупинятися і милуватися цегляними будівлями,  що звучать ритмами історії.

 

Віта Чернова, директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини