Виставка графіки архітектора Ірини Кухаренко

Четвер, 2 липня 2020 09:48

В музеї Олександра Осмьоркіна відбулася презентація виставки «Графіка Ірини Кухаренко» до Дня архітектури України. Це професійне свято архітекторів і містобудівників відзначається 1 липня.

Своєрідний мистецький дарунок колегам і всім шанувальникам образотворчості підготувала член Національної Спілки архітекторів України Ірина Кухаренко. Експозицію її персональної виставки складають понад тридцять оригінальних авторських творів із серій: «Мальовничі куточки України», «Історія дерев’яного зодчества», «Пам’ятки архітектури міста Кропивницького» та численні начерки, виконані у 2009-2020 роках в різних графічних техніках. Архітектурні замальовки  Ірини Кухаренко вирізняються тендітністю, легкістю і насиченістю світлом, а зображені будівлі, створені зодчими минулих століть, вражають графічною точністю і милуванням деталями декору.

Це вже третя виставка талановитої мисткині, презентована в музеї. Малюванням Ірина Кухаренко займається з юних літ. Ще під час навчання в Казанській дитячій художній школі №5, завдячуючи своєму викладачу Леоніду Звєрєву, захопилася акварельним живописом. Саме любов до образотворчості стала вирішальною і в професійному виборі  - архітектурний факультет Казанського інженерно-будівельного інституту, нині державний архітектурно-будівельний університет, по закінченні якого у 1990 році за сімейними обставинами переїхала до нашого міста тоді ще Кіровограда, а зараз Кропивницький.

Свою трудову діяльність розпочала архітектором в управлінні по містобудівництву, архітектурі, землеустрою та землекористуванню міськвиконкому, понад десять років успішно працювала заступником начальника управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Кіровоградської обласної державної адміністрації - начальником відділу - головним архітектором області.

Але й перебуваючи на відповідальних посадах в державних установах, Ірина Кухаренко завжди знаходить час для художньої творчості. Пленери, подорожі містами України, захоплення архітектурними краєвидами і чарівними пейзажами – все це яскраво відображено в її графічних роботах, багато з яких неодноразово експонувалися на різноманітних всеукраїнських та міжнародних художніх виставках. Слід зазначити, що це досить престижні мистецькі заходи - Друга всеукраїнська та міжнародна виставка-бієнале «Море акварелі» (Одеса, 2018), 10-а Всеукраїнська та 1-а міжнародна виставка «Графіка у Харкові» (Харків, 2019), Ювілейна всеукраїнська художня виставка, присвячена 175-річчю від дня народження І.Ю. Рєпіна (Харків, 2019) та виставка графічних творів сучасних українських художників в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Мальовнича Україна» (Кропивницький, 2019). А ще Ірина Кухаренко є постійним учасником обласних благодійних художніх виставок-аукціонів.

З відкриттям архітектурного вернісажу Ірину Кухаренко привітали заступник начальника управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Неля Чорна та колеги – голова правління обласної організації Національної Спілки архітекторів України Людмила Харламова і голова регіонального відділення Архітектурної Палати НСАУ заслужений архітектор України Юрій Пенязь, а також відома килимарка заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко. Мистецький захід проходив з дотриманням протиепідемічних заходів – масковий режим, температурний скринінг відвідувачів та соціальна дистанція.

Запрошуємо всіх, хто цікавиться архітектурними перлинами історичного центру нашого міста, а ще Львова, Ужгорода, Одеси, завітати до музею Олександра Осмьоркіна і побачити їх в акварелях та рисунках Ірини Кухаренко.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини