Виставка ліногравюри в музеї Осмьоркіна

П'ятниця, 14 лютого 2020 09:16

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна в рамках заходів, присвячених 60-річчю відкриття художньої школи імені О.О.Осмьоркіна,  презентованого унікальну ретроспективну виставку «Майстерня ліногравюри Леоніда Бондаря».

Леонід Іванович Бондар (1938-2013) є одним з творчих фундаторів школи. Заслужений працівник культури України, член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна. По закінченні у 1960 році Сімферопольського державного художнього училища ім. М.С.Самокиша за розподілом приїхав до нашого міста, працював у дитячій художній школі викладачем, завучем і понад 20 років директором. Як художник знаходився у постійному творчому пошуку, яскраво виявляв свої мистецькі можливості у живопису та графіці. Виховав не одне покоління талановитих художників, серед яких чимало знаних митців, членів Національної Спілки художників України, лауреатів обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

«Була у Леоніда Бондаря й особлива пристрасть – ліногравюра, якою він захопився на початку 1960-х років, і досяг в цьому мистецтві неабиякої майстерності. Нею він з радістю ділився зі своїми учнями. Ще на початку 1970-х років наполіг, щоб для школи придбали великий офортний станок. Так і з’явилася своєрідна майстерня дитячої ліногравюри. Особливість цієї техніки в широкій доступності матеріалу та простоті виготовлення інструментів», - зазначає в буклеті виставки провідний науковий співробітник музею, випускник школи, заслужений художник України Андрій Надєждін.

На ювілейній виставці, організованій за ініціативою нинішнього директора школи Ганни Тимофієнко,  експонується 26 творчих доробків з фонду показових прикладів учнівських робіт, виконаних в 1980-х роках в техніці кольорової ліногравюри під керівництвом Леоніда Бондаря. Не зважаючи на те, що юні автори не залишили власних  підписів, ці ліногравюри із серій: «Народні традиції», «На ярмарок!», «Світ казок» та «Затишний побут»  яскраво демонструють високий професійний рівень навчання в художній школі та свідчать про унікальність навичок викладача образотворчого мистецтва Леоніда Бондаря.

З презентацією виставки учнів і викладачів школи привітала заступник начальника управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Неля Чорна. Вона відзначила, що представлені  учнівські роботи, створені в яскравих багряно-помаранчевих кольорах, наповнюють теплом і оптимізмом. Саме ці якості були притаманні художнику і педагогу Леоніду Бондарю, який своє захоплення  і любов до образотворчого мистецтва   з щирістю передавав дітям.

Спогадами про свого вчителя і про творчі заняття в майстерні ліногравюри поділилися з сучасними учнями художньої школи її випускники заслужений художник України Андрій Надєждін та директор школи Анна Тимофієнко. Їх емоційні виступи нікого не залишили байдужими. А кращі учні школи отримали в дарунок підготовлений музеєм тематичний буклет виставки з репродукціями ліногравюр та історичним фотознімком Леоніда Бондаря під час проведення уроку для своїх вихованців.

Юні художники зацікавлено знайомилися з презентованими на виставці творчими роботами, виконаними їх ровесниками понад тридцять років тому в малознайомій для них техніці ліногравюри. Затамувавши подих, вони слухали коментарі своїх викладачів та художників, які теж прийшли на відкриття виставки.

Тож, запрошуємо всіх мешканців і гостей міста завітати до музею і познайомитись з красивою і пізнавальною виставкою, яка є вшануванням пам’яті талановитого педагога, що так вміло розкривав художні можливості юних митців, виховуючи в них високі естетичні смаки  в світі образотворчості.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

 

Усі новини