Витинанковий вернісаж до Дня молоді відкрився у Кропивницькому в музеї Осмьоркіна

Четвер, 27 червня 2019 13:21

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна до Дня молоді в рамках музейного молодіжного арт-проекту «Нова генерація» відкрилася оригінальна виставка «Витинанкою про ВСЕ».

Експозицію виставки складають понад шістдесят творчих робіт студентів кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, виконаних в техніці витинанки під керівництвом викладача - кандидата педагогічних наук, доцента Лариси Гарбузенко в рамках навчальної дисципліни «Декоративно-прикладне мистецтво» та дисципліни за вибором студента «Етнодизайн».

- Витинанкою можна сказати про ВСЕ, - зауважила під час відкриття виставки член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «декоративно-прикладне мистецтво» Лариса Гарбузенко. -   І про Винниченка, і про архітектуру, і про традиції. Вона з ужиткового призначення приходить до графічного. Тут вона сучасна. Якщо початково вчимося тримати ножиці в руках, то є традиція. Ми ще й показали витинанку в інтер’єрі - світильник, панно, годинник, подушка, скатерка, ширма.

І справді, тематика робіт найрізноманітніша, адже представлено декілька серій: «За мотивами творів Володимира Винниченка», «Архітектурна спадщина Єлисаветграда», «Збереження флори та фауни України», «Польська витинанка», «Дерево життя», «Вазон», «Янголи-охоронці».

Відкривав витинанковий вернісаж провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін, який вручив Ларисі Гарбузенко Подяку та підготовлений буклет, де представлені роботи всіх учасників виставки, а характеризуючи експозицію як фаховий мистецтвознавець зазначив: «Витинанка - це різновид українського народного декоративного мистецтва, який має давні традиції. У наш час мистецтво витинанки набуло свого «другого дихання» і стрімко розвивається в індивідуальній творчості майстрів народного мистецтва, які активно примножують традиції народного витинанкарства, розширюють його образотворчі межі, поглиблюють композиційні структури, надають нового змісту. Тож представлені на виставці витинанки, виконані в традиційних техніках, вирізняються декоративністю і чіткістю форм, лаконічністю й вишуканістю зображувальних засобів. Втілені у витинанках образи базуються на любові до рідної землі, оселі, родини, знанні історії, культури, мистецтва, літератури і передбачають свідоме розуміння потреби захисту цих національних цінностей».

Вітальні слова студентам і з відкриттям виставки, і з Днем молоді прозвучали від заступника начальника управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Нелі Чорної, яка побажала молодим художникам творчої наснаги та реалізації мистецьких задумів, а також від відомої майстрині члена Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України Ольги Коломієць, яка добре знається на витинанках, адже нещодавно презентувала в музеї свої доробки на персональній виставці «Українське бароко у витинанках Ольги Коломієць», тому високо оцінила презентовані студентські роботи в цій одночасно складній і надзвичайно розмаїтій щодо можливостей виконання та застосування в побуті декоративній техніці.

А від творчої молоді виступила учасниця виставки студентка Вікторія Слющенко, до речі, випускниця дитячої школи мистецтв, що в селищі Новому, і яка вже не вперше представляє свої твори в музеї на різноманітних художніх виставках.

Студенти ще довго зацікавлено оглядали свої витинанки, які в музейній експозиції сприймалися по-новому, об’єктивно, а можливо й самокритично, що додасть їм, в свою чергу, стимулу працювати більш креативно для успішного втілення власних ідей  в нових арт-проектах, а ще з задоволенням давали інтерв’ю, розповідаючи про те, що надихнуло їх на створення  саме таких сюжетів, особливо щодо образів літературної спадщини українського політичного, громадського діяча і творчої особистості, який добре володів не лише словом, а й пензлем, Володимира Винниченка, ім’я якого носить університет, в якому вони навчаються.

Тож, запрошуємо всіх, хто цікавиться декоративним мистецтвом, завітати до музею і, ознайомившись з виставкою, можливо й самому створити цікаву річ і прикрасити нею інтер’єр власної оселі чи офісу для гармонійної атмосфери та гарного настрою.

 

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини