«Вогонь пам’яті»: до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в музеї Осмьоркіна відкрилася виставка

П'ятниця, 8 травня 2020 10:15

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна у Кропивницькому до Дня пам’яті та примирення презентує віртуальну тематичну  виставку «Вогонь пам’яті», присвячену 75-річчю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Війна залишає глибокий слід у свідомості людини, особливо яскравими є враження «дітей війни», які зростали в той жахливий час, формуючи свій світогляд крізь полум’я  вибухів і сповненої страхів окупації. Тож недаремно основою експозиції в рамках нового арт-проекту «Виставка однієї картини» став живописний твір талановитого кропивницького митця народного художника України Михайла Надєждіна, із символічною назвою «Вогонь пам’яті» 1990 року з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво».  До речі, незабаром художник відзначатиме власний 85-річний ювілей,

- Це картина про життя. Радість, любов, народження та в кінцевому результаті смерть – все це і є життя. Головне в ньому залишитися Людиною, - пояснює Михайло Надєждін.

Доповнюють виставку оригінальні фото-документальні матеріали художників-ветеранів, серед яких  є унікальні - лист Володимира Федорова до матері у щойно звільнений Кіровоград (нині Кропивницький). Він датований 23 січня 1944 року. В експозиції -  фронтовий зошит з віршами Миколи Бондаренка, а також лист його брата на фронт, особисті фотокартки художників у військовій формі в роки війни та за роботою в художніх майстернях в повоєнний час. Слід зазначити, що в повному обсязі ці та інші експонати можна побачити на музейному веб-сайті в розділі «Вибрані виставки», адже вони вже презентувалися на тематичних виставках - «Лист з фронту художника Володимира Федорова» (http://www.osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt60_u.html) у 2013 році, «Фронтовий зошит художника Миколи Бондаренка» (http://www.osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt71_u.html) у 2014-му та виставці творів художників-ветеранів «З любов’ю до рідної землі» (http://www.osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt88_u.html) у 2015-му.

Відомі у свій час живописці Володимир Олександрович Федоров (1920-1986) та Микола Гнатович Бондаренко (1914-1999) до війни навчалися в Одеському художньому училищі. У 1940 році були мобілізовані до армії, пройшли дорогами війни з самого її початку та до переможного завершення, нагороджені орденами та медалями. Та, перш за все, тодішні фронтовики були художниками, тому завжди мали при собі блокнот  і олівець. І як не дивно, у замальовках, виконаних в рідкісні хвилини між боями, відтворено не лише образи бійців, а й мирні пейзажі, про які вони мріяли в окопах під обстрілами. Вірші Миколи Бондаренка, занотовані у фронтовому зошиті,  не про лиху годину, а про рідних і близьких людей, кохану, друзів-однополчан, пройняті любов’ю і надією на зустріч, бажанням якнайшвидше повернутися на вільну українську землю. Тема війни завжди хвилювала митців, тому чимало  картин в їх творчому доробку присвячено воїнам, які своїм життям заплатили жахливу ціну перемоги. На виставці представлено фотознімки художників під час написання картин «Подвиг Героя Радянського Союзу В.Галушкіна» Володимира Федорова та «Прокляття війні» Миколи Бондаренка.

По-різному можна трактувати ці твори зараз, враховуючи неоднозначні події сучасності. Але історія – вчитель життя. І музейна виставка є шаною пам’яті всіх, хто пройшов крізь вогонь війни.

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини