Володимир Гройсман: я переконаний, що 2017-ий стане роком позитивних зрушень для України

Четвер, 13 квітня 2017 18:06

Сьогодні, 13 квітня,  у Кропивницькому з робочим візитом перебував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Темою поїздки була медицина – медична реформа, хід реалізації програми «Доступні ліки», якість надання медичної допомоги хворим на серцево-судинні захворювання.

Очільник уряду в супроводі голови ОДА Сергія Кузьменка, голови обласної ради Олександра Чорноіваненка, міського голови Кропивницького Андрія Райковича, народних депутатів від Кіровоградщини відвідав обласний кардіодиспансер, поліклініку обласної лікарні, Донецький національний медичний університет. Також він провів селекторну нараду щодо програми «Доступні ліки», побував у кропивницькій аптеці в центрі міста, аби подивитися, як цей проект реалізується на практиці у нас, завітав на фестиваль «Великоднє диво».

Програма «Доступні ліки» – це надовго

Програма «Доступні ліки» стартувала першого квітня нинішнього року. Вона передбачає надання безкоштовних або зі значною знижкою ліків хворим на серцево-судинні недуги, бронхіальну астму та діабет ІІ типу. Затверджено перелік 157 найменувань препаратів, які можна отримати за цією програмою, 127 із них – це ліки проти серцево-судинних захворювань, 24 – проти діабету, і шість – проти астми. Причому це препарати – переважно виробництва європейських країн, тож припущення щодо того, що уряд вибрав найдешевші ліки, Володимир Гройсман категорично заперечує. Крім того, Прем’єр-міністр звернув увагу на те, що завдяки реалізації цієї програми вартість ліків, які входять до вищезгаданого переліку, в аптеках, які не беруть у ній участі, знизилася на 50 – 70 відсотків, тобто хворі можуть купити їх дешево і без рецептів.

Для відшкодування витрат аптечним закладам, які погодилися взяти участь у цій програмі, у державному бюджеті для регіонів передбачено 500 мільйонів гривень. Прем’єр-міністр запевнив: якщо грошей не вистачить, буде додаткове фінансування. Для цього в держбюджеті передбачено резерв ще на таку ж суму коштів. Голова уряду наголосив: з аптеками слід розраховуватися вчасно, якщо якісь чиновники поставляться до цього безвідповідально, вони отримуватимуть зарплати наліпками із написом «Доступні ліки», якими позначають зараз аптеки-партнери. А ще наголосив на необхідності посилення інформаційної кампанії серед населення.

Торік в Україні від серцево-судинних захворювань померли 404 тисячі людей, – зазначив Володимир Гройсман. – Це жахливі цифри! І ми повинні зупинити цю тенденцію – не тільки розвиваючи кардіологічну допомогу, а й шляхом доступного медикаментозного забезпечення, адже 80 відсотків таких хворих не лікуються саме через брак коштів на медпрепарати. Ми будемо розширювати цю програму, і я вас запевняю: вона реалізовуватиметься й надалі.

В Україні створять 13 сучасних кардіологічних центрів

Володимир Гройсман високо оцінив рівень надання допомоги в обласному кардіодиспансері, де проводяться відкриті операції на серці, де працює сучасне медичне обладнання. Він повідомив, що подібні центри планується відкрити в 13 регіонах України, держава вже передбачила на це 150 мільйонів гривень.

За кілька років уряд обіцяє значно поліпшити стан доріг

На запитання відразу від двох голів ОДА  – Кіровоградської та Миколаївської, – чи буде капітально ремонтуватися дорога від Кропивницького до Миколаєва Володимир Гройсман не дав конкретної відповіді щодо строків. Разом із тим він повідомив:

– Чому в Україні такі погані дороги? Тому що ніхто системно не займався цим питанням, ніхто не контролював, на що витрачаються кошти, наскільки якісно виконуються роботи. Ми радикально змінили підходи до розв’язання цієї проблеми. Уже днями регіони отримають додатково більше трьох мільярдів гривень на ремонт доріг. Я обіцяю: за три – п’ять років ми вирівняємо ситуацію, а за сім років повністю відремонтуємо всі магістралі.

П’ять ключових реформ уряду

Прем’єр-міністр розповів про п’ять реформ, які розробив уряд і які є сьогодні ключовими. Одна з них – це реформа в медицині.

– Про те, що ця реформа – на часі, свідчить те, що тривалість життя українців становить 71 рік, тоді як в європейських країнах вона сягає 78 – 80 років, - підкреслив голова уряду. – Ми подали на розгляд Верховної Ради чотири законопроекти, які передбачають радикальні зміни у цій галузі.  Це дуже зрозумілі й логічні кроки. По-перше, ми маємо змінити систему фінансування галузі. Замість того, аби «фінансувати стіни», ми повинні фінансувати послуги, тобто вкладати кошти в новітнє обладнання, спрямовувати їх на оплату праці лікарів. Ми вже підвищили заробітні плати медикам на 1200 – 1400 гривень на місяць, це підтвердили й працівники тих закладів, які я відвідав сьогодні у Кропивницькому. Надалі ж їхні заробітки значною мірою залежатимуть від їхнього професійного рівня. Уже в 2018 році зарплата лікарів, до яких йтимуть лікуватися пацієнти, збільшиться в рази.

Також серед важливих кроків у медицині – автономізація лікувальних закладів, адаптація лікувальних протоколів до європейських.

Друга реформа – земельна. Наша позиція полягає в тому (і я сподіваюсь, парламент її підтримає), аби жодного сантиметра землі не дісталося іноземцям. Також ми пропонуємо заборонити продаж землі великим компаніям, підприємствам, холдингам, щоб вона не концентрувалася в одних руках, а дозволити її купувати тільки фізичним особам. Пропонуємо встановити межу: не більше 200 гектарів – одній людині. Таким чином, ми стимулюватимемо розвиток фермерства в Україні.

Ще одна важлива реформа, яку ми пропонуємо, – освітня. Ми вже зробили  позитивні зміни в загальній середній освіті. Дали більше свободи школам, перестали забивати голови дітей непотрібними їм знаннями, а  вчимо їх  вчитися. Тепер черга – за профтехосвітою, вищою освітою. Україні бракує робітничих кадрів. Однак далеко не завжди після закінчення ПТУ випускники спроможні працювати, їх перенавчають на підприємствах. Тож виникає запитання: а навіщо взагалі тоді утримувати профтехосвіту? Слід повністю змінювати навчальні програми, адже ті знання, які здобувають студенти зараз, далекі від практики…

Також уряд пропонує продати три з половиною тисячі державних підприємств, які продовжують працювати сьогодні в країні. Це нонсенс, що їх залишається так багато. Лише 30 відсотків цих підприємств прибуткові, решту  фактично утримуємо ми з вами, платники податків. І це при тому, що гроші тягнуть на себе, в основному, їх керівники.

Нарешті, п’ята реформа – це пенсійна. Ми передбачаємо вже найближчим часом збільшити розмір пенсій дев’яти із дванадцяти мільйонів пенсіонерів  в Україні на 200 – 1000 гривень на місяць. Також пропонуємо відмінити оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів.

Усі ці реформи у комплексі дадуть можливість суттєво поліпшити ситуацію в країні і в соціальній сфері, і в економіці. Причому не через десятки років, а вже в найближчому майбутньому. Ми пережили дуже важкі 2014 та 2015 роки, але у 2016-у ми відчули значні позитивні зміни в економіці України, саме завдяки цьому вдалося збільшити розмір мінімальної заробітної плати до 3200 гривень. І це – тільки початок. Загалом, я переконаний: 2017-й стане роком позитивних зрушень для України.

Джерело: Вечірка

Усі новини