Впродовж 2016 року у Кропивницькому реалізовано п’ять масштабних проектів у сфері освіти

Вівторок, 14 лютого 2017 18:28

Фінансування галузі освіти у Кропивницькому впродовж 2017 року буде збільшене на 36% у порівнянні із минулим роком і складе 588 мільйонів гривень.

Це відзначила заступник міського голови Наталія Дзюба під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 14 лютого.

Загалом, у Кропивницькому впродовж 2016 року в освітній сфері було реалізовано 5 масштабних проектів

Зміцнення матеріально-технічної бази:

- проведено капітальний ремонт 39 закладів освіти на загальну суму 13, 841 мільйонів гривень;

- відремонтовано 7 спортивних залів;

- реалізовано програму “ШКІЛЬНА ПАРТА”, придбано 476 парт на суму 609,3 тис. грн, що на 89 % більше, ніж у 2015 році;

- створено єдиний освітній інформаційний простір:

Реалізація проекту «Якісна профільна освіта кожній дитині» дозволила забезпечити можливість кожній дитині навчатись за тим профілем, який вона обрала.

У Кропивницькому підвищена якість дошкільної освіти: у місті стабільно функціонують 40 дошкільних навчальних закладів різних типів та форм власності. Крім того, в мікрорайонах міста, де відсутні дитячі садки, функціонують 9 навчально-виховних об’єднань, в складі яких працюють 27 дошкільних групи. В цілому, різними формами дошкільної освіти в обласному центрі охоплено 10350 дітей

Важливо, відзначила Наталія Дзюба, що всі ДНЗ підключені до мережі Інтернет та мають власні сайти. На 01 вересня 2016 року у Кропивницькому додатково відкрито одну дошкільну групу компенсуючого типу при НВО «Спеціальна загальноосвітня школа І – ІІ ступенів № 1 дошкільний навчальний заклад» та 1 групу в НВО № 33.

Створені умови здобуття якісної загальної середньої освіти: у Кропивницькому функціонують 43 загальноосвітні навчальні заклади, що дає можливість опановувати знання 23837 учням у 910 класах. В школах міста, повідомила Наталія Дзюба, реалізуються нові стандарти початкової освіти, забезпечується профільність навчання.

Про підвищення якості позашкільної освіти в обласному центрі свідчить зростання чисельності гуртківців у ПНЗ до 80% від загальної кількості учнів. Успішній реалізації завдань формування духовності дітей сприяє діяльність позашкільних навчальних закладів як центрів освітньо-виховної роботи з дітьми та підлітками в позаурочний час.

Патріотичне виховання дітей у кропивницьких школах закладене в реалізації проекту «Майбутній захисник Вітчизни». В системі освіти працює міський координаційний сектор національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Збереження та зміцнення здоров’я дітей:

Здорове та якісне харчування дітей 1-4 класів та дітей, батьки яких є учасниками АТО здійснюється за рахунок міського бюджету (додатково виділено на 2016 р. – 9 млн. грн, на 2017 р. – 11 млн. грн).

Вже четвертий рік поспіль школярі Кропивницького опановують ази плавання завдяки спільному проекту «Урок плавання» від управління освіти та спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву "Надія.

Кожна дитина у Кропивницькому має має рівні можливості: працює розгалужена мережа дошкільних навчальних закладів (груп), в яких виховуються та проходять реабілітацію діти з особливими потребами. А саме: 2 дошкільні заклади для дітей з порушенням зору, 1 з порушенням опорно-рухового апарату, 1 – санаторний для тубінфікованих дітей.

Розширено інклюзивне та інтегроване навчання в загальноосвітніх навчальних закладах для дітей та молоді, що потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.

Знання і уміння педагога, переконана Наталія Дзюба, є запорукою успіху учнів. В загальноосвітніх навчальних закладах міста працюють 2196 педагогів, в позашкільних

центрах – 190, в дошкільних навчальних закладах – 992. Всього в галузі освіти міста – 5 663 працівники.

Педагоги, які працюють ефективно, мають можливість отримувати додаткові матеріальні стимули: 50% щомісячну доплату вчителям переможців ІV етапу Всеукраїнських олімпіад ( виплачено 91,7 тис грн.), 20% надбавку за престижність праці – 2 млн 800 тис грн., премію Сухомлинського (5 по 2500 грн.) – 12,5 тис грн.

Учні-переможці ІV етапу Всеукраїнських олімпіад теж отримують своє матеріальне заохочення – стипендії міського голови (4,9 тис грн.).

Усі новини