«Врятуй життя захисника!»: до Дня міста кропивничани здаватимуть кров для поранених воїнів

П'ятниця, 8 вересня 2023 15:10

Наступної суботи, 16 вересня, Кропивницький відзначить своє 269-річчя. Через війну не буде  масових заходів, як це було у мирний час. Але є ініціативи, які реалізовуватимуться в обласному центрі найближчим часом до дня народження Кропивницького: міста-трудівника, міста-волонтера, міста-воїна.

Одна із таких ініціатив — донорська акція “Врятуй життя захисника”. Долучитися до донатів кров’ю і врятувати життя поранених воїнів кропивничан закликали керівниця Кіровоградської обласної станції переливання крові Тамара Русначенко та заступниця начальника управління охорони здоров'я міської ради Лариса Кудрик на під час традиційного брифінгу у міській раді сьогодні, 08 вересня.

- З початком повномасштабної війни потреба у донорській крові значно зросла і є постійно, адже ми забезпечуємо нею не тільки наші медичні заклади, а й прифронтові території. Бути донором почесно і корисно для здоров’я, а у нинішніх умовах це життєво необхідно для наших воїнів, які захищають нас на фронті. Тому напередодні дня міста закликаємо усіх кропивничан, які можуть бути донорами, долучитися до акції і здати кров, зробити свій вклад у нашу перемогу, - звернулася до містян Тамара Русначенко.

Медики кажуть, один донор може врятувати своєю кров’ю життя трьох людей. Тому донат кров’ю — це також вклад у перемогу.

- Ми всі робимо свій вклад у нашу перемогу. Здача крові — це теж донат. Кожен із нас може врятувати життя захисника, який на фронті рятує тисячі життів українців. Сподіваємося на високу активність жителів міста і закликаємо протягом наступного тижня здати кров, - звернулася Лариса Кудрик.

Як зазначила очільниця обласної станції переливання крові, донорство не завдасть шкоди організму, проте є ряд абсолютних протипоказів, які не дозволяють людям здавати кров. Зокрема, це інфекційні та онкологічні захворювання, прийом певних препаратів, підготовка до хірургічного втручання та післяопераційний стан, анемія, аутоімунні захворювання. Тож перш ніж здавати кров, варто проконсультуватися з лікарем.

Крім того, є кілька застережень, яких варто дотримуватися перед здачею крові. Зокрема, за три доби до здачі не приймати ліки, за дві доби — не вживати алкоголь, за добу не їсти смажену, жирну їжу, фрукти, шоколад, не пити молоко. У день здачі краще поснідати кашею і чаєм.

Відібрану донорську кров обов’язково визначають на групу і гемоглобін, а також перевірять на наявність інфекційних захворювань, що передаються через кров — гепатити, сифіліс. СНІД.

- Уже є колективи, які виявили бажання організовано прийти і здати кров. Ми закликаємо усіх охочих долучитися до акції “Врятуй життя захисника”, адже зараз кожна крапля крові — вагу золота, - закликала Лариса Кудрик.

Протягом наступного тижня працівники обласної станції переливання крові розпочинатимуть роботу на пів години раніше — з 8:00, аби всі охочі донори могли здати кров.

Донорів чекають з понеділка по п’ятницю в Кіровоградській обласній станції переливання крові за адресою: Кропивницький, вулиця Преображенська, 88.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28