Які інвестиційні проекти є актуальними для реалізації у Кропивницькій територіальній громаді

Вівторок, 30 травня 2023 17:54

Підготовка інвестиційних проєктів, які плануються до реалізації на території Кропивницької міської територіальної громади, стало одним із головних питань порядку денного апаратної наради заступника міського голови Олександра Мосіна з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 30 травня.

Директорка департаменту з питань економічного розвитку Ніна Рахуба відзначила, що виконавчими органами міської ради підготовлено низку актуальних сьогодні для громади інвестиційних проектів, які планується реалізовувати у 2023 році чи ведеться підготовка до реалізації відповідності поданих документів Закону України "Про індустріальні парки".

- Перший блок інвестиційних проєктів – це проєкти розвитку, успішна реалізація яких сприятиме нарощуванню потенціалу реального сектору економіки, підприємництва, підвищенню бюджетоспроможності та інвестиційної привабливості громади. Таких проектів три на загальну суму 961 мільйон гривень, - повідомила Ніна Рахуба. - Другий блок – це проєкти, впровадження яких забезпечить покращення умов життєдіяльності для населення і бізнесу у Кропивницькому. У цьому блоці вже 21 проєкт, на загальну суму – 2,7 мільярда гривень.

Якщо говорити коротко про зміст інвестпроєктів, то необхідно відзначити, що основним джерелом наповнення бюджету громади є податкові надходження від суб’єктів господарювання громади.

- Тільки платники єдиного податку за січень-квітень 2023 року сплатили до бюджету майже 165 мільйонів гривень, або 17 % від загального обсягу податкових надходжень, - зернула увагу очільниця департаменту. - Це є одним із важливих факторів для підтримки та створення сприятливих умов місцевому бізнесу з боку місцевої влади.

Саме для цього підготовлено та реалізується проект "Створення центру підтримки підприємництва "BusinessKrop-HUB", як складової екосистеми сприяння розвитку МСП у Кропивницькій громаді".

Проєкт міської ради відібрано для участі в Програмі міжнародної допомоги "EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП".

Проєкт вартістю 1,3 млн грн фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізовується за підтримки німецької федеральної компанії GIZ.

На даний час здійснюється укладення договорів на поставку меблів та обладнання для облаштування приміщення Центру підтримки підприємництва. Орієнтовні терміни відкриття Wtynhe – кінець червня 2023 року.

Міська рада підтримала і на даний час ведеться робота з підготовки до реалізації двох інвестиційних проєктів по створенню індустріальних парків: "Ростагропром" та "Радій", що також сприятиме розширенню економічного потенціалу обласного центру.

Ініціатором створення індустріального парку "Ростагропром" є приватне підприємство "КОМПАНІЯ РОСТОК-АГРО".

В індустріальний парк площею 22 га планується вкладення загальної суми інвестицій близько 340,0 млн грн. у цінах 2021 року. Термін реалізації проєкту - 5 років.

В результаті його реалізації проєкту буде створена сучасна платформа для діяльності підприємств переробної та іншої промисловості, яка забезпечує потреби переважно аграрного сектору економіки, з облаштованою інженерно-транспортною інфраструктурою, ліцензійним митним складом, де передбачається створення до 300 нових робочих місць у період до 2025 року.

Кропивницькою міською радою у жовтні 2021 року прийняті рішення про виділення ініціатору земельної ділянки та погоджено Концепцію індустріального парку "Ростагропром".

Ініціатором створення індустріального парку "Радій" є приватне акціонерне товариство "Науково-виробниче підприємство "РАДІЙ".

Індустріальний парк буде розташований на площі 16,0 га, загальна сума інвестицій до 2030 року орієнтовно складе 620,0 млн грн.

Проєктом передбачається створення платформи виробництва шляхом формування єдиної території зі спеціалізованими виробничими потужностями, яка буде облаштована повноцінною інженерно-транспортною інфраструктурою, що сприятиме залученню інвестицій, у тому числі за рахунок розміщення релокованих підприємств, збереженню існуючих та створенню нових робочих місць (1465 од. до 2030 року).

У рамках індустріального парку "Радій" планується розвивати такі промислові напрямки, як приладобудування, виробництво електромеханічних приводів, науково-технологічна діяльність - тобто види діяльності із високою валовою доданою вартістю.

Включення до реєстру індустріальних парків дасть можливість ініціаторам та учасникам ІП отримати державну фінансову підтримку.

- В умовах складної демографічної ситуації вкрай важливим залишається забезпечення мешканців і внутрішньо переміщених осіб житлом, - зазначила Ніна Рахуба. – У Кропивницькому передбачається реалізація інвестиційних проєктів з будівництва нового житлового будинку по вул. Генерала Жадова та реконструкції житлової будівлі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у селищі Новому.

Будівництво 70-квартирного житлового будинку дасть змогу надати 40 однокімнатних та 30 двокімнатних квартир мешканцям, які перебувають на черзі, в тому числі внутрішньо переміщеним особам. Кошторисна вартість - 150 млн грн. у цінах 2023 року.

Реконструкція житлової будівлі по вул. Металургів, 15 у селищі Новому під багатоквартирний житловий будинок вирішить питання забезпечення житлом понад 210 осіб. Проєктом передбачено будівництво 105 однокімнатних «смарт» квартир. Орієнтовна кошторисна вартість – 180,0 млн грн.

- Ці два проєкти житлового будівництва подано до фінансування за рахунок коштів Державного бюджету України по Програмі з відновлення України, а також Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, - поінформував заступник міського голови Олександр Бєжан.

На розгляд інвесторам у Кропивницькому пропонуються три вільні земельні під будівництво житла:

вул. Генерала Жадова, 102 мікрорайон, орієнтовна площа земельної ділянки 38,5 га;

проспект Університетський, 101 мікрорайон, орієнтовна площа земельної ділянки 3,2 га;

перехрестя вулиць Сергія Сєнчева та Роднікової, орієнтовна площа земельної ділянки 0,9 га.

Однією із складових інвестиційної привабливості громади є якісні дороги. Серед інвестиційних проєктів, які потребують реалізації, необхідно відзначити будівництво та реконструкцію дорожньо-транспортної інфраструктури.

Є потреба здійснити:

будівництво вулиці Дона Амінадо, протяжність 1,7 км, довжина автомобільного мосту – 194 м, орієнтовна вартість проєкту – 295,2 млн грн;

реконструкцію проспекту Інженерів, протяжність 3,2 км, орієнтовна вартість проєкту – 152,0 млн грн;

капітальний ремонт просп. Промислового, протяжність 1,6 км, загальна кошторисна вартість робіт в цінах 2021 року – 100 млн грн.;

капітальний ремонт вул. Металургів, смт Нове, протяжність - 3,6 км, загальна кошторисна вартість робіт в цінах 2021 року – 170 млн грн.;

капітальний ремонт вул. Академіка Тамма, від вул. Курганної до вул. Героїв-рятувальників, протяжність проєктованої дороги - 660 м, орієнтовна вартість проєкту складає 76,4 млн грн;

капітальний ремонт вул. Героїв України, від вул. Героїв-рятувальників до вул. Генерала Жадова, протяжність проєктованої дороги - 1,470 км, орієнтовна вартість проєкту -121,5 млн грн.

На реалізацію двох останніх проєктів виділені кошти субвенції з Державного бюджету України у сумі 60 мільйонів гривень.

Одним із пріоритетних завдань є модернізація теплового господарства громади. Триває розробка схеми теплопостачання міста Кропивницького.

Наразі КП "Теплоенергетик" укладено договір на послуги з інженерного проєктування на розроблення схеми теплопостачання міста Кропивницького на 6,5 млн грн. Станом на даний час всі запити від виконавця робіт на надання інформації КП "Теплоенергетик" виконано. У червні 2023 року у міській раді планується презентація техніко-економічного обґрунтування проєкту.

Серед інвестиційних проєктів є проєкти з реконструкції систем водопостачання та водовідведення у селищі Новому. Проєктами передбачається:

ремонт станції ІІ підйому;

реконструкція очисних споруд;

заміна 31,9 км мереж водопостачання (100 %);

заміна 16,7 км мереж водовідведення (100 %).

Орієнтовна загальна вартість проєктів складає майже 390,0 млн грн. Впровадження заходів з реконструкції забезпечить:

безперебійну подачу якісної питної води;

зменшення кількості поривів і витоків води у мережах водопостачання та водовідведення;

створення комфортних соціально-побутових умов проживання;

поліпшення екологічної ситуації.

Ці проєкти подано для залучення коштів Державного бюджету України.

З метою поліпшення якості медичного обслуговування мешканців громади триває реконструкція операційного блоку лікарні швидкої медичної допомоги.

В ході реконструкції будуть враховані всі сучасні медичні вимоги, санітарно-гігієнічні норми щодо обладнання приміщення усім необхідним для надання висококваліфікованої медичної послуги пацієнтам, які потребують хірургічного втручання.

Загальна кошторисна вартість проєкту – 54,6 млн грн. (кошти бюджету громади – 24,6 млн.грн.).

Передбачається також капітальний ремонт приміщень "Територіального стоматологічного об’єднання" з вартість проєкту 54,7 млн грн. Проєкт попередньо відібрано до реалізації за рахунок коштів Державного бюджету по Програмі відновлення України.

Одночасно триває розробка проєктно-кошторисної документації по 3-х проектах:

- реконструкція міської дитячої лікарні по вул. Шевченка, 36 (орієнтовна вартість понад 500,0 млн грн);

- реконструкція будівель під розміщення відділення гострої судинної патології гострого мозкового інсульту центральної міської лікарні (орієнтовна вартість 40,1 млн грн);

- капітальний ремонт амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Руслана Слободенюка, 136 (орієнтовна вартість 27,0 млн грн).

В умовах сьогодення, ще одним напрямком залучення інвестицій є поліпшення та розширення фонду укриттів.

Розробляється проєктно-кошторисна документація по капітальному ремонту двох проєктів: об’єкти по вул. Героїв рятувальників і Героїв України 2" - споруди можуть розмістити 1770 і 1840 осіб відповідно. .

Орієнтовна вартість 19,0 і 24,8 мільйонів гривень.

Проєкти подано до фінансування за рахунок коштів Державного бюджету України (Фонд ліквідації наслідків збройної агресії).

Крім того, управлінням освіти під облаштування найпростіших укриттів підготовлено проєкти по:

капітальному ремонту частини підвального приміщення в загальноосвітній школі ІІ-ІІІ ступенів № 10, з вартістю проєкту 2,3 млн грн.

капітальному ремонту підвального приміщення в комунальному закладі "Ліцей "Науковий", з вартістю проєкту 2,7 млн грн.

І на завершення.

Управлінням земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища проводиться робота з розроблення проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Кропивницького.

Проведено процедуру відкритих торгів на закупівлю послуги

Визначено переможця процедури закупівлі з найбільш вигідною пропозицією в сумі 2,5 млн грн. – це ДП "Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою".

Цей документ дасть впевненість інвесторам в тому, що вони вкладають свої кошти саме на території Кропивницької міської територіальної громади, а громаді дозволить повернути землі, які незаконно відійшли до суміжних територіальних громад.

- Основними можливими джерелами фінансування цих проєктів у 2023 році можуть стати:Програма відновлення України, Державний фонд регіонального розвитку, Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, обласний бюджет, - відзначила Ніна Рахуба. - По цих джерелах документи направлені, знаходяться на стадії опрацювання. Інвестиційні проєкти можуть бути реалізовані спільними зусиллями, а громада стане економічно спроможнішою та комфортнішою для проживання її мешканців та гостей.

Усі новини