Якою буде Алея Почесних воїнських поховань у Кропивницькому: рідні Героїв обирали макет пам’ятника

П'ятниця, 23 лютого 2024 18:59

Сьогодні, 23 лютого, у Кропивницькій міській раді рідні загиблих та померлих військовослужбовців, похованих на Алеї Почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища,  обирали макети пам'ятників, які мають встановити на могилах Героїв.

Рішення провести таке голосування було прийнято минулого тижня на попередній зустрічі керівництва міської ради із родинами загиблих захисників.

Про порядок голосування учасників зібрання проінформувала директорка департаменту соціальної політики міської ради Юлія Вовк.

- Відповідно до списків загиблих військових, які поховані на Далекосхідному кладовищі, виготовлена відповідна кількість іменних бюлетенів. Тобто на кожному бюлетені зазначено прізвище, імʼя та по батькові загиблого або померлого захисника. Кожна родина має право одного голосу. На самих бюлетенях зображено зразки надгробків — пам'ятник з Алеї почесних воїнських поховань Рівнянського кладовища, хрест та надгробок, розроблені Українським інститутом національної пам'яті та макет пам'ятника і варіант, запропонований  ініціативною групою від родин загиблих військовослужбовців. Біля зразків надгробків - прямокутники для графічних позначок. На звороті також є інструкція як голосувати.

До складу лічильної комісії обрали п'ять осіб — трьох представниць родин військовослужбовців та спеціалістів департаменту соціальної політики і юридичного управління міської ради.

Члени сімей загиблих отримали бюлетені, заповнили їх та вкинули  у скляні прозорі опломбовані скриньки. Лічильна комісія провела підрахунок  голосів та оформила результати голосування відповідним протоколом.

Розподілилися голоси наступним чином:

46 голосів  — за  пам'ятник як на Алеї почесних воїнських поховань Рівнянського кладовища;

16 — за макет надгробка “Хрест” від Інституту національної пам'яті;

10 — за макет надгробка “Плита” від Інституту національної пам'яті;

199 — за макет пам'ятника, запропонований ініціативною групою.

Чотири бюлетені визнано зіпсованими, 70 бюлетенів не отримали.

Як зазначила Юлія Вовк, далі будуть обраховуватися параметри пам'ятника, за який проголосувала більшість та вартість  його виготовлення.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28