Її життя – театр!

Понеділок, 27 березня 2017 14:33

Із нагоди Міжнародного дня театру та у рамках проекту «Театральні родини» у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого пройшла зустріч із заслуженою артисткою України, акторкою академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького Вікторією Майстренко.

Майбутня акторка народилася у Львові у родині театрального режисера Петра Ліньова. Закінчила Харківський інститут мистецтв ім. І. Котляревського. Розпочала свою акторську кар’єру на сцені Сумського музично-драматичного театру ім. М. Щепкіна. З 1980 року служить у Кіровоградському театрі ім. М. Кропивницького. Дебют у ролі Шанель у виставі «Вісім люблячих жінок» за п’єсою Р. Тома засвідчив, що до театру прийшла талановита актриса з високим творчим потенціалом і прекрасними вокальними даними.

За 37 років роботи у театрі ім. М. Кропивницького зіграла більше 100 ролей, серед яких: Клеопатра («Дума про Британку» Ю. Яновського), Хівря («Сорочинський ярмарок» М. Гоголя), Устя, Галя («За двома зайцями» М. Старицького), Уляна («Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка), Аграфена («Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ’яненка), Сваха («Одруження» М. Гоголя), Горпина («Пошились у дурні» М. Кропивницького), Зінька, Ганка («Дві сім’ї» М. Кропивницького), Варка («Чмир» М. Кропивницького), Мартіна («Лікар мимоволі» Ж.-Б. Мольєра), Лизька («97» М. Куліша), Жінка («Дума про незалежність» І. Казнадія), Хлопова («Ревізор» М. Гоголя), Жужелиха («Республіка на колесах» Я. Мамонтова), Бабуся («Снігова королева» Є. Шварца), Катерина («Котигорошко» А. Шияна), дружина Лейби («Гайдамаки» Т. Шевченка) та ін.

Вікторія Майстренко – лауреат премії ім. Івана Микитенка (1984), ім. Юрія Яновського (1985), у 2009 році отримала звання «Заслужена артистка України».

Однією з кращих робіт, позначених високою майстерностю, душевним проникненням у глибину образу стала роль Огюстини у виставі «Вісім люблячих жінок» за п’єсою Р. Тома. У жовтні 2014 р. на фестивалі у м. Ніжині на 8-му Всеукраїнському театральному фестивалі жіночої творчості ім. Марії Заньковецької Вікторія Петрівна стала лауреатом у номінації «Краща жіноча роль другого плану».

На театральну стежку став і син Вікторії та Олександра Майстренків Іван. Після закінчення Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого служить актором у Київському театрі «Тисячоліття».

На зустріч з Вікторією Майстренко до музею завітали актори театру ім. М. Кропивницького, заслужені артисти України Ю. Жеребцов, В. Литвиненко, Є. Миронович, актриса І. Дорошенко, помічник режисера Л. Кравцова, учні коледжу технічного університету, друзі та шанувальники творчості знаної актриси.

Вікторія Петрівна розповіла про свою роботу на сцені театру ім. М. Кропивницького, відповіла на численні запитання.

Колега акторки Інна Дорошенко прочитала вірш Ліни Костенко «Спини мене, отямся і отям…».

Органічно у сценарій зустрічі вписався уривок з вистави «Змішані почуття» за п’єсою Р. Баєра у виконанні заслужених артистів України Юрія Жеребцова та Вікторії Майстренко.

Подарунком актрисі від співробітників музею І.К. Карпенка-Карого стала виставка «Їх долі поєднав театр», матеріали якої розповідають про театральну родину Майстренків.

Усі новини