Ювілейні урочистості в музеї Олександра Осмьоркіна

Вівторок, 23 березня 2021 12:01

Напередодні дня народження талановитого єлисаветградського зодчого в його будинку, де нині розміщується художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна, відбулися традиційні урочистості з нагоди відзначення учасників конкурсу на здобуття обласної премії у галузі архітектури, геральдики, вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.

Всі, хто завітав на мистецьке свято, мали змогу переглянути унікальний відеофільм «Художник архітектури Яків Паученко». Відеоробота створена науковцями музею в рамках нового арт-проєкту «Віртуальне знайомство з художньо-меморіальним музеєм О. Осмьоркіна» та присвячена 155-річчю від дня народження зодчого. Зазвичай музей до ювілейних дат презентує тематичні виставки з фондового зібрання, але в нинішніх умовах карантинних обмежень і вимог часу необхідно бути інформативно доступними. Формат експонування музейних предметів став більш мобільним і візуально привабливим.

- Основу відеоряду склали оригінальні матеріали, що передала до музею у свій час вдова художника Надія Осмьоркіна. Це копії архітектурних проєктів, численних документів про архітектурну діяльність Якова Паученка з фондів Державного архіву Кіровоградської області та Російського Державного архіву літератури та мистецтв, - відзначила директорка музею Віта Чернова. - До того ж, збережені рідкісні світлин з фотоальбому іконописної майстерні зодчого, що зберігається в обласній універсальній науковій бібліотеці  ім. Дмитра Чижевського.

Вперше були продемонстровані і фотозображення вишуканих інтер’єрів меморіального будинку з особистого архіву заслуженого архітектора України Віталія Кривенка, який стояв у витоків створення музею. Він тісно спілкувався зі своєю колегою, теж архітекторкою Надією Осмьоркіною під час її візитів до нашого міста, коли в будівлі музею проводились ремонтно-реставраційні роботи. Ці фотокартки, а також листи та інші документи про створення музею нещодавно передала до музейного зібрання Людмила Іванівна Кривенко - вдова відомого архітектора, геральдиста, громадського діяча, одного з ініціаторів заснування премії імені Паученка, почесного громадянина міста Кропивницького Віталія Єфремовича Кривенка.

Яскравою ілюстрацією творчого шляху Якова Паученка стали кольорові фото будівель, споруджених за його проєктами, що нині є окрасою історичного центру нашого міста. Ці авторські світлини заслуженого журналіста України Ігоря Демчука, які фіксують найбільш привабливі ракурси старовинних будинків. Слід звернути увагу на хитросплетіння архітектурних форм. Зодчий ніби зачаровує глядача своєю майстерністю.

Оригінальною була і демонстрація відеофільму у супроводі чарівних звуків меморіального роялю. В ритмах п’єси Сергія Рахманінова «Полішинель», у виконанні викладача музичної школи №1 ім. Генріха Нейгауза піаністки Аліни Леонтієнко, на екрані були фотокартки, документи, архітектурні проєкти. Перед глядачами постав образ архітектора Якова Паученка, його власного будинку, творчої атмосфери, яка панувала в ньому. Тут вирувало життя родини рідної сестри Олімпіади з чоловіком Олександром Осмьоркіним, їхного сина Сашка, в майбутньому професора живопису, який писав у своїй автобіографії про  значний вплив на його світогляд саме дядька Якова Паученка. Своєрідним підсумком фільму стало висвітлення  вшанування земляками пам’яті архітектора,        заснування    премії його    імені.
У такій урочистій атмосфері були вручені подяки за значний внесок у розвиток історико-художнього потенціалу області відомим митцям, які подали свої авторські творчі доробки на здобуття премії - кропивницьким майстриням декоративного мистецтва Світлані і Тетяні Стороженкам, художнику з міста Долинської Сергію Яковенку, за якого отримала нагороду керівник обласного осередку Національної Спілки майстрів народного мистецтва України заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко. 

Вітальні слова прозвучали й від архітектурної спільноти. Голова правління обласної організації Національної Спілки архітекторів України заслужений архітектор України Юрій Пенязь вручив подяки за вагомий внесок у збереження національної культурної спадщини із зображенням архітектурного ескізу Якова Паученка колективу музею та директору обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Дмитра Чижевського заслуженому працівнику культури України Валентині Животовській. А ще музей під час ювілейних урочистостей отримав дарунки – настінний годинник від Кіровоградської обласної ради та живописний портрет будинку зодчого від архітектора Ірини Кухаренко.

Усі новини