За неоформлення належним чином трудових відносин - штраф 125 тисяч гривень

Вівторок, 30 червня 2020 16:40

Після розгляду справи про накладення штрафних санкцій за неоформлену працю на ФОП Кіровоградський окружний адміністративний суд у червні поставив крапку у справі, вкотре колегіально визнавши правомірність дій фахівців відділу з питань праці міської ради Кропивницького.

Нагадаємо, що взимку у ході робочої перевірки інспекторами праці виявлено факт використання неоформленої праці у приміщенні одного з магазинів міста. Суб’єктом господарювання не було надано укладеного трудового договору із фізичною особою, фактичний допуск до роботи якої було встановлено під час реалізації контрольних повноважень. Праця зазначеної особи використовувалась за місцем здійснення підприємницької діяльності, що свідчить про порушення суб’єктом господарювання вимог Кодексу законів про працю України.

- Не погодившись з результатами інспекційного відвідування, підприємець звернулась до суду, мотивуючи свою правову позицію наявністю укладеного між нею та фізичною особою цивільно-правового договору, - зауважив начальник відділу з питань праці Микола Рибак.- Така позиція не була підтримана судом, оскільки, праця за цим договором не є юридично самостійною, робота виконується відповідно до зазначеного графіку, на робочому місці.

Відповідно до Кодексу законів про працю України передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору. За словами Миколи Рибака, укладений цивільно-правовий договір не є законодавчо-передбаченою підставою для допуску особи до роботи.

З суб’єкта господарювання за використання нелегальної праці стягнено штраф на суму 125 тисяч 190 гривень. Кошти вже надійшли до місцевого бюджету.

Усі новини