Заклади охорони здоров’я Кропивницького надають безоплатні медичні послуги за 21 напрямом

Вівторок, 23 листопада 2021 14:09

Аналіз спектру безкоштовних медичних послуг, які  можна отримати в закладах охорони здоров'я комунальної форми власності у Кропивницькому став одним з головних питань порядку денного апаратної наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради у понеділок, 22 листопада.

- Загалом держава оплачує практично всі важливі медичні послуги, на які у пацієнта є направлення і які може надати медичний заклад, що має договір із Національною службою здоров’я України, - відзначила начальниця управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук. - НСЗУ підписує договори на певні пакети медпослуг лише з тими закладами, які мають необхідних спеціалістів, обладнання, ліки та витратні матеріали, аби надати ефективну допомогу пацієнтам. У Кропивницькому всі 11 закладів охорони здоров'я комунальної власності міста своєчасно вступили в медичну реформу та надають медичні послуги населенню відповідно до чинних договорів з Національною службою здоров'я України. На 2021 рік заклади уклали договори на 21 пакет медичних послуг.

За словами посадовиці, загальна сума фінансування від НСЗУ у 2021 році складає 528,7 млн грн, що більше на 29 % у порівнянні із минулим роком.

Далі Оксана Макарук детальніше зупинилася на послугах конкретних пакетів.

У рамках пакету «Первинна медична допомога»  безкоштовно можна отримати динамічне спостереження за станом здоров’я, діагностику та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, щеплення за Національним календарем щеплень, різні консультації, ведення неускладненої вагітності, направлення до вузьких спеціалістів, надання окремих послуг паліативної допомоги, рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки», аналізи та швидкі тести (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, вимірювання рівня глюкози та холестерину, тропоніни, швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити), електрокардіограму.

Обов'язковою умовою для отримання первинної медичної допомоги є укладена декларація із сімейним лікарем — наголошує Оксана Макарук. Але практично всі лікарі закладів комунальної власності міста набрали ліміт декларацій. Однак, пояснює очільниця профільного управління, кропивничани мають право підписувати декларації як з лікарями закладів комунальної форми власності, так із тими, хто веде приватну практику, як ФОП.

- Отримати безкоштовно медичні послуги: стаціонарне лікування, консультації лікарів, інструментальні та лабораторні обстеження, можна лише за електронним направленням від лікаря і лише в тих закладах, які мають договір з НСЗУ на надання саме тих послуг, які пацієнту потрібні, - підкреслює Оксана Макарук.

Прописка та фактичне місце проживання при цьому ролі не відіграють.

Разом з тим визначено перелік звернень до спеціалістів, коли направлення не потрібне, це  при зверненнях до таких фахівців, як гінеколог, психіатр, нарколог, стоматолог, фтизіатр, педіатр, лікар, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

 Екстрена медична допомога надається усім без винятку без направлення і декларації з сімейним лікарем.

Як зазначає далі Оксана Макарук, у програмі медичних гарантій визначено пріоритетні стаціонарні послуги. Це зокрема, медична допомога при гострому мозковому інсульті, яку можна отримати у лікарні швидкої медичної допомоги, медична допомога при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках.

Що стосується стаціонарної медичної допомоги, то вона включає такі безоплатні послуги: первинний огляд, лабораторні дослідження, інструментальні обстеження, знеболення, медикаментозна терапія, цілодобовий догляд, ліки з Національного переліку основних лікарських засобів, харчування в стаціонарі, проведення хірургічної операції з забезпеченням анестезії. Договори з НСЗУ за цим пакетом уклали 4 заклади комунальної власності: Центральна міська лікарня, Міська лікарня швидкої медичної допомоги, Дитяча міська лікарня, Міський пологовий будинок.

Безкоштовна амбулаторна медична допомога надається у  рамках пакету «Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)». Також у 2021 році виокремлено окремий пакет “Ведення вагітності”. У рамках даних пакетів можна отримати консультації лікарів-спеціалістів, лабораторні та інструментальні дослідження, лікувальні процедури, малі хірургічні втручання, лікування в умовах денного стаціонару, реабілітацію, яка не передбачена іншими пакетами медичних послуг, динамічне спостереження вагітності, що включає контроль за станом здоров’я вагітної, необхідні обстеження та консультації.

5 закладів міста уклали договори з НСЗУ на надання амбулаторної медичної допомоги - це Центральна міська лікарня, Міська лікарня швидкої медичної допомоги (травмопункт), Міський пологовий будинок, Дитяча міська поліклініка та Поліклінічне об'єднання.

Як зазначає далі Оксана Макарук, окремим пакетом медичних гарантій є «Стоматологічна допомога». У рамках цього пакету безкоштовні медичні послуги в місті надає Територіальне стоматологічне об’єднання, це зокрема, первинний огляд, ургентна стоматологічна допомога дітям і дорослим, планова стоматологічна допомога дітям, інструментальні дослідження при ургентній допомозі, обов'язкові профілактичні огляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років.

Всі інші послуги (планове лікування та зубопротезування, крім пільгових категорій) – платні за встановленими закладом тарифами.

Для ранньої діагностики онкологічних захворювань у програмі медичних гарантій виокремлено пріоритетні амбулаторні послуги, а саме: мамографію, (надають у Поліклінічному об’єднанні); гістероскопію (проводять у Міському пологовому будинку) та гастроскопію (надають у Поліклінічному об’єднанні та Центральній міській лікарні).

Паліативну допомогу у поточному році згідно із договорами НСЗУ надають 3 лікувальні заклади міста - Центральна міська лікарня, Дитяча міська лікарня та Поліклінічне об'єднання

Завдяки Програмі медичних гарантій виділили в окремий напрям медичну реабілітацію і вперше передбачили на цей вид допомоги окремий бюджет.

Процедура гемодіалізу, яка проводяться у міській лікарні № 2, також отримала низку безоплатних послуг. Це первинний огляд та подальше спостереження, проведення процедури гемодіалізу із забезпеченням всіма необхідними лікарськими засобами, медичними виробами та витратними матеріалами, лабораторні дослідження, запобігання інфекційним ускладненням та тромбозу, медикаментозне лікування анемії.

У рамках програми медичних гарантій Поліклінічне об’єднання проводить діагностику та лікування осіб із ВІЛ. У рамках пакету проводять безкоштовне тестування на ВІЛ, взяття під медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії.

- Загальна сума фінансування від НСЗУ закладів охорони здоров'я у 2021 році складає 528,7 тис. грн. У структурі видатків: медична реабілітація займає найбільшу питому вагу – 24 % (126,5 млн грн), стаціонарні послуги загального профілю – 21 % (109,6 млн грн.), первинна медична допомога – 18 % (93,4 млн грн), амбулаторна медична допомога – 15 % (80,5 млн грн), COVID-19 (лікування та вакцинація) – 8 % (40,1 млн грн.), паліативна медична допомога – 7 % (36,9 млн грн), пріоритетні стаціонарні послуги – 4 % (23,5 млн грн), інші (гемодіаліз, ВІЛ) – 3 % (18,1 млн грн). протягом 2020-2021 роки закладами охорони здоров’я за рахунок коштів НСЗУ придбано обладнання на загальну суму 31,0 млн грн, зокрема: рентгенапарат (поліклінічне об’єднання) – 6,2 млн грн.; 2 УЗД-апарати (дитяча поліклініка, поліклінічне об'єднання) – 2,4 млн грн.; відеоендоскопічна система для бронхоскопії (лікарня швидкої медичної допомоги) – 2,4 млн грн., - підсумувала Оксана Макарук.

Усі новини