Заміна світильників зовнішнього освітлення у Кропивницькому дозволила зекономити у 2020 році 0,4 МВт електроенергії на годину

Вівторок, 23 березня 2021 10:04

Підсумки роботи КП «Міськсвітло» у 2020 році та плани підприємства на 2021 рік стали головним питанням у порядку денному апаратної наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради у понеділок, 22 березня.

За інформацією директора КП «Міськсвітло» Дмитра Тотка, довжина мереж зовнішнього освітлення у Кропивницькому становить 514 км, з них кабельних ліній - 3 км., повітряних ізольованих ліній (СІП та кабель) - 195 км., повітряних неізольованих - 316 км. Загальна кількість світильників, задіяних у системі зовнішнього освітлення міста, становить 14502 одиниць, з них:

паркові світильники – 51 од; (0,4 %)

із лампами розжарювання ЛОН-150 - 200 од. (1,4%);

з натрієвими лампами ДНаТ та лампи смт. Нового – 2 468  од. (17%);

лампи люмінесцентні енергозберігаючі – 317 од. (2,2%);

типу LED – 11 466 од. (79%)

- Найбільш поширеним джерелом світла в системі зовнішнього освітлення Кропивницького є енергозберігаючі світильники типу LED потужністю від 20 до 125 Вт, - відзначив Дмитро Тоток. - З метою покращення якості освітлення та економії електроенергії в місті необхідно здійснити заміну 2 668 шт. світильників з лампами ДНаТ та лампами розжарення ЛОН, які є вже технічно застарілими. Завдяки цьому можливо привести вулично-дорожню мережу до необхідного рівня освітленості та отримати той ефект економії електричної електроенергії і, відповідно, витрати міського бюджету, який дозволить не відключати освітлення міських вулиць у нічний час. Необхідно зазначити, що заміна світильників в мереж зовнішнього освітлення міста Кропивницького дала змогу зменшити споживання електричної енергії. Якщо у 2019 році на забезпечення зовнішнього освітлення у Кропивницькому необхідно було забезпечити 2,8 МВт/год, то вже у 2020 році – 2,4 МВт/год. Економія виявилася суттєвою і склала 0,4 МВт/год.

Одночасно з встановленням світильників необхідно здійснювати заміну кронштейнів на металеві оцинковані, також технічно-застарілих кабельних та повітряних ліній загальною довжиною 339 км на новий самоутримний ізольований провід, переконаний керівник підприємства.

Крім того, з метою економії електричної енергії впроваджено систему дистанційного димінгу вуличного освітлення «Астероїд» на магістральних вулицях міста, по яких здійснюється рух міського пасажирського транспорту, а саме: вул. Холодноярська, вул. Короленка, вул. Романа Шухевича, вул. Полтавська пров. Об’їзний, вул. Євгена Маланюка. вул. Велика Перспективна, вул. Євгена Чикаленка, пров. Училищний, вул. Вокзальна, вул. Соборна, вул. Євгена Тельнова, просп. Університетський,вул.  Мурманська, вул. Юрія Коваленка, вул. Героїв України, вул. Академіка Тамма, просп. Винниченка, вул. Бобринецький шлях, вул. Кропивницького вул. В’ячеслава Чорновола, вул. Ушакова, вул. Велика Пермська, вул. Садова.

- Така система дозволяє відповідно до норм освітлення в певні періоди часу зменшувати споживану потужність світильника, що забезпечує економію електричної енергії, - підкреслив Дмитро Тоток. - Таким чином, рівень освітлення об’єкта може змінюватися в залежності від часу доби, щільності потоку транспортних засобів або технологічних циклів.

З метою забезпечення комплексного підходу до капітального ремонту мереж зовнішнього освітлення всі роботи виконуються в комплексі із заміною струмоведучих частин, світильників та опор, задіяних для зовнішнього освітлення міста.

Окрема увага приділяється капітальному ремонту освітлення внутрішньо будинкових територій та вулиць приватного сектору.

- На даний час не на всіх вулицях міста Кропивницького побудовані мережі зовнішнього освітлення, це є також пріоритетом на майбутні роки, - підкреслив директор підприємства. - Задля забезпечення ефективнішого обслуговування мереж зовнішнього освітлення існує потреба у проведенні заміни технічно зношених лічильників електроенергії та автоматизованого обладнання в 2 щитах управління по місту Кропивницькому.

Усі новини