Запобігання та протидія домашньому насильству: у Кропивницькому обговорили план роботи на друге півріччя

Понеділок, 18 липня 2022 17:40

Сьогодні, 18 липня, у Кропивницькій міській раді відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, запобігання торгівлі людьми.

На засідання групи завітала регіональна координаторка UNFPA (Фонду ООН в галузі народонаселення) Людмила Акімова.

Предметом обговорення стало планування роботи на друге півріччя 2022 року крізь призму державницьких рішень, зокрема, ратифікації Стамбульської конвенції.

Розпочав зустріч заступник міського голови Сергій Колодяжний.

- Щодо нашої співпраці і роботи з Фондом, найперше хотів би подякувати. Багато вже зроблено, це і притулок для жертв домашнього насилля, і автомобіль для мобільної бригади. Плани на майбутнє також є. Працюємо над створенням кризової кімнати. Свої зобов'язання виконуємо вчасно. Наша ціль - синергія усієї структури  — адже відокремлено працювати ані притулок, ані мобільна бригада чи кризова кімната не можуть.   Та й ми бачимо, що нині, в умовах війни, статистичні дані засвідчують і далі про збільшення випадків домашнього насильства, - наголосив Сергій Колодяжний.

Зроблено чимало, але й планів для подальшої роботи також іще багато, про що й говорила далі Людмила Акімова. Найперше вона зупинилася на значенні Стамбульської конвенції для України.

- Якби це питання було наразі не на часі то Президент України не виніс би Стамбульську конвенцію на ратифікацію. І це не тому, що це необхідний крок для членства в ЄС. Це питання безпеки наших громадян, це дуже важливі речі без яких не можна говорити про майбутнє нашої держави. Адже в основі конвенції лежать принципи захисту постраждалих і покарання кривдників.

Як зазначила далі Людмила Акімова, деякі релігійні організації та й політики спекулюють на дражливих темах, що стосуються конвенції.

- Окремі позиції Конвенції не передбачають змін до Конституції України чи до Сімейного кодексу, де чітко визначено, що сім'я в Україні — це союз чоловіка і жінки, - наголосила регіональна координаторка Фонду.

Вже зараз працює потужна група спеціалістів, що розробляє зміни до законодавства з огляду на ратифікацію конвенції.

В планах центральних органів влади — створення спеціального реєстру, де відображатиметься інформація про тих, хто вчиняє домашнє насильство, яка допомога надається постраждалим, як діє система перенаправлення тощо.

А що стосується планів регіонального рівня, то члени робочої групи обговорили роботу мобільної бригади, що охоплює місто і прилеглу територію в радіусі 50 км, є необхідність посилити її фахівцями для роботи з військовослужбовцями. Важливим компонентом залишається навчання медиків, поліцейських, психологів, які працюють у сфері запобігання домашнього насилля. Не все іще зроблено по шелтеру і кризовій кімнаті, а коли притулок для жертв домашнього насилля запрацює на повну силу прийде час і для розробки місцевої галузевої програми.

Користуючись нагодою Людмила Акімова представила членам робочої групи нову муніципальну консультантку Фонду — нею стала депутатка міської ради Катерина Колтунова. Про завдання у менш довгостроковій перспективі говорила далі вже Катерина Колтунова. Наразі робоча група має підготувати оцінку зробленого, аби у Фонді розуміли, чого потребує кропивницька громада в умовах воєнного стану.

Однак Людмила Акімова уже пообіцяла, що деякі лікувальні заклади міста отримають допомогу від Фонду — ліки, медичні інструменти, пакунки вагітним з усім необхідним перед пологами — ця допомога буде розподілятися як серед кропивничанок, так і серед вимушених переселенців, у Фонді добре обізнані, що у Кропивницькому зареєструвалася значна кількість внутрішньо переміщених осіб, зокрема, понад 20 тисяч.

Усі новини