Життя «сонячних» дітей у Кропивницькому замріяли зробити живим

Вівторок, 5 листопада 2019 15:10

У Кропивницькому колектив інклюзивно-ресурсного центру №1 спільно з Корпусом миру США в Україні розпочали реалізацію проєкту “Соціальна інтеграція дітей з розладами аутичного спектру. Живе життя”. Історія і мета реалізації такого проєкту стали темою пресконференції у міській раді, яка відбулась сьогодні, 05 листопада.

Цілі, які ставить перед собою амбітний і надзвичайно важливий у суспільстві проект, шляхи його втілення у життя окреслили начальниця управління освіти Лариса Костенко, директор міського інклюзивно-ресурсного центру Олена Дорошенко та спеціально запрошені гості — професори зі Львівського національного університету ім. Івана Франка, члени європейської організації “Родина Кольпінгів” Катерина та Ігор Островські і волонтерка Корпусу Миру США Елізабет Боуман.

- Мета проєкту — створення інформаційної платформи для спеціалістів та батьків особливих дітей, створення продуктивного та безпечного середовища для інтеграції дітей з особливими освітніми потребами, - зазначила Олена Дорошенко.

Львівські професори, які також мають досвід виховання дитини з особливими потребами, і які нині допомагають реалізовувати проєкт “Живе життя” по всій Україні, поділились власним досвідом. У їхньому рідному місті облаштовано низку так званих мініустанов — центрів денного перебування, майстерень та квартир підтриманого проживання. Ініціативу запровадити такі профорієнтовані мініустанови у Кропивницькому підтримують фахівці інклюзивно-ресурсного центру. Катерина Островська наголосила на необхідності проведення широкої інформаційної кампанії для місцевих підприємців, аби вони почали запрошувати до себе працювати молодих людей з особливими потребами.

Своїми враженнями від проєкту також поділилась Елізабет Боуман.

- Від самого початку я відчувала, що проєкт буде успішним, - зауважила волонтерка. - Я захоплена цією програмою, яка допомагає батькам і дітям з особливими потребами. Дуже важливо, що проєкт передбачає також залучення вчителів.

Волонтери розповіли, що в рамках проєкту заплановано проведення семінару-практикуму “Сучасні практики роботи з дітьми з РАС: вітчизняний та закордонний досвід”. Серед питань, які розглядатимуться: спеціальна роль батьків у формуванні соціальних компетенцій у дітей з розладами аутичного спектру, діагностика та розвиток мовлення, питання комплексної діагностики аутизму.

- Насправді, в обласному центрі робота у цьому напрямку продовжується багато років, і у нас вже є перші результати, - зауважила Лариса Костенко. - Дуже приємно, що наші інклюзивні центри виконують свою місію, шукають нові можливості, нові ідеї, залучають до нашого міста фахівців, які допомагають батькам і дітям повноцінно жити в нашому суспільстві.

По завершенню пресконференції її учасники зустрілися із заступником міського голови Наталією Дзюбою і обговорили з нею практичні аспекти втілення у життя проекту «Живе життя».

Усі новини