«Живописна палітра»: образотворчий подарунок Кропивницькому до Дня міста

Четвер, 19 вересня 2019 10:06

З нагоди відзначення 265-річчя заснування Кропивницького художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна підготував для мешканців та гостей міста образотворчий подарунок - виставку «Живописна палітра Сергія та Анатолія Шаповалових».

Творчість рідних братів - заслуженого художника України Сергія Шаповалова та  члена Національної Спілки художників України Анатолія Шаповалова, випускників Київського державного художнього інституту, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, відома не лише на Кіровоградщині, адже вони є активними учасниками всеукраїнських та міжнародних виставок, а їх персональні експозиції презентувалися в Києві, Одесі, Миколаєві, Маріуполі, а також в Гвадалахарі в Іспанії та в Лондоні у Великобританії.

З вернісажем відомих митців привітав заступник міського голови Андрій Паливода, який подякував їм за плідну творчість, зазначивши, що їх яскраві, сповнені оптимізму картини, знають не лише в Україні, а й далеко за її межами, що є своєрідною популяризацією нашого міста, і повідомив, що 21 вересня, в День міста, художникам під час урочистостей буде вручена відзнака Міської ради «За заслуги» ІІ ступеню. Голова правління обласної організації НСХУ Андрій Хворост зауважив, що художники Шаповалови є тим локомотивом, який веде спілчан  шляхом мистецтва, і саме на них рівняється творча молодь. Заслужений журналіст України Броніслав Куманський, який знайомий з художниками багато років і слідкував за їх становленням і розвитком, написав чимало мистецтвознавчих статей про них, охарактеризував їх творчість як поетичну палітру степового краю. Сергій Гаврилович, користуючись нагодою, подарував Броніславу Петровичу давно обіцяну авторську картину – натюрморт червоних маків. Привітали митців і науковці обласного художнього музею Анатолій Кімнатний та Ганна Недлінська, в прекрасних залах якого неодноразово презентувалися їх персональні виставки. А від колективу музею Олександра Осмьоркіна художники отримали традиційні сувеніри – чашки з зображенням будівлі музею та підготовлений тематичний буклет виставки.

Сергій та Анатолій Шаповалови, дякуючи всім, хто завітав на їх перший спільний вернісаж, розповіли про те, як вони, захоплюючись малюванням з дитинства, обрали тернистий шлях художника, зазначивши, що для творчої особистості надзвичайно важливими є розуміння, підтримка і слушна порада, особливо на початку, коли вона перебуває в мистецьких пошуках.

А ще всі присутні насолоджувалися музикуванням на меморіальному роялі – спочатку «Прелюдією» Сергія Рахманінова у виконанні викладача музичної школи №1 ім. Генріха Нейгауза Ольги Терещенко, а потім імпровізаціями на фортепіано живописця Сергія Шаповалова, який зізнався, що йому до душі атмосфера музею, яка завжди надихає його і спонукає до спогадів, роздумів, і що саме тут, в цьому чарівному будинку Паученка-Осмьоркіна, який він так полюбляє відтворювати на своїх полотнах, в нього виникає бажання вільно спілкуватися, висловлювати свої думки і переживання.

Тож, запрошуємо шанувальників образотворчого мистецтва завітати до музею і познайомитися зі справжнім живописом, адже на виставці представлено понад сорок творів художників, виконаних в різні роки. Це - колоритні пейзажі міста Сергія Шаповалова, осяяні любов’ю до  неповторної архітектури його історичного центру, які насичені барвистою веселкою і вражають глядачів експресією виконання і невичерпним оптимізмом, та яскраві натюрмортні композиції Анатолія Шаповалова, в яких квіти дзвенять мажорною музикою і наповнюють позитивними емоціями.

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини