Андрій Табалов: усі повинні мати справедливий тариф плати за землю і всі мають чесно сплачувати його до бюджету

Вівторок, 19 березня 2019 22:19

Усі обговорення результатів проведеної нормативно-грошової оцінки земель у Кропивницькому, як і напрацювання змін до них, мають відбуватися публічно і прозоро. Це принципова позиція секретаря міської ради Андрія Табалова, яку він оприлюднив у перерві засідання п’ятнадцятої сесії міської ради Кропивницького сьогодні, 19 березня.

- Питання розміру плати за землю є надзвичайно важливим для кожного мешканця міста, хто має земельну ділянку. А тому і всі процеси у сфері землевпорядкування мають бути  максимально прозорими із широким їх висвітленням у засобах масової інформації, - наголосив Андрій Табалов. – Це насправді важливо - донести інформацію таким чином, щоб кожен землевласник мав можливість самостійно  визначити  необхідні коефіцієнти та провести всі розрахунки: це не складно зробити. А для міської влади принциповим є  дотримання законності, адже всі повинні отримати справедливий тариф плати за землю і чесно сплатити його до бюджету.

Одночасно, секретар міськради  акцентував увагу на тому, що міський бюджет є джерелом реалізації багатьох соціальних проектів у Кропивницькому і свідоме заниження деякими підприємцями власного податкового навантаження у першу чергу б’є по динаміці соціально-економічного розвитку міста.

- У Кропивницькому, на жаль, є підприємці, які у всі можливі способи уникають платити справедливі податки, а плата за землю є одним із бюджетоутворюючих податків – це кошти, які залишаються у міському бюджеті. З одного боку вони розуміють, що бюджетне фінансування постійно потрібне на нагальні речі - ремонт доріг, тротуарів, облаштування зовнішнього освітлення, утримання дитячих садків, шкіл, з іншого – свідомо ігнорують виконання свого обов’язку, - відзначив секретар міської ради. - Тому таким людям треба спочатку допомогти розібратися у балансі міського бюджету, його доходах і видатках. У той же час, необхідно доступно інформувати громаду міста, у першу чергу підприємців, про деталі нормативно-грошової оцінки і методику формування плати за землю, щоб вони переконалися і розуміли - нічого страшного тут немає, а якщо  дещо і видається їм небезпечним, то міська рада прийде на допомогу і опрацює усі  загрозливі чи неприйнятні моменти. Але такий розвиток подій можливий лише за умови ведення нормального, цивілізованого діалогу, без політизації ситуації напередодні президентських виборів.

Загальний підхід, закладений в основу нової нормативно-грошової оцінки землі є правильним, переконаний  Андрій Табалов, тепер необхідно зберегти динаміку, сісти за стіл переговорів і спільно напрацювати необхідний пакет пропозицій.

Усі новини