Анна Назарець: Кропивницький має стати містом музеїв, музики, танцювальних фестивалів, книжкових ярмарків і театральних прем’єр

П'ятниця, 23 березня 2018 16:04

Сьогодні, 23 березня, у Кропивницькому, в приміщенні музичної школи №1 ім. Г.Нейгауза відбулося розширене засідання Ради по культурі і туризму при відділі культури і туризму міської ради.

Під час засідання начальник відділу культури і туризму Анна Назарець прозвітувала про роботу галузі культури за 2017 рік та ознайомила з перспективами її розвитку на 2018 рік.

За інформацією Анни Назарець, у 2017 році відділ культури і туризму, заклади культури міста виконали значений обсяг роботи із реалізації галузевої «Програми розвитку культури і туризму в місті Кропивницькому» та пріоритетних напрямків державної політики в галузі культури.

- На сьогоднішній день мережа закладів культури міста збережена та залишена без змін, - відзначила начальник відділу. -  Міський культурний простір об'єднує 4 музичні школи, художню школу, дитячу школу мистецтв на селищі   Новому, три музеї, 20 бібліотек-філій, будинок культури на Масляниківці та 2 муніципальні творчі колективи.

Рішенням міської ради «Про міський бюджет на 2017 рік» (зі змінами) відділу культури і туризму на виконання своїх повноважень в галузі «Культура» було затверджено видатки в сумі 46 мільйонів 598 тисяч гривень, з них за загальним фондом 43 мільйони 696 тисяч гривень, за спеціальним фондом 29 мільйонів гривень ,використано 46 мільйонів 84 тисячі гривень,  що становить 98,9 %.

Питома вага у розподілі видатків загального фонду бюджету між установами культури становить:

  • Школи естетичного виховання - 26049,86 тис.грн.– 60,2 %
  • Бібліотеки - 7573,21тис.грн.– 17,5%
  • Музичні колективи - 4756,74 тис.грн – 11,0%
  • Музеї - 1958,7 тис.грн.– 4,5%
  • Централізована бухгалтерія - 981,42 тис.грн.– 2,3 %
  • Централізовані заходи з питань культури - 905,9 тис. грн. -2,1%
  • Керівництво і управління у сфері культури і туризму - 681,74 тис.грн. – 1,6 %
  • Будинок культури Масляниківки - 265,4 тис.грн. – 0,6 %

Структура витрат має наступний вигляд:

Заробітна плата із нарахуваннями - 91,26 %

Оплата комунальних послуг і енергоносіїв  - 3,91%

- Таким чином на розвиток галузі залишається 4,83 %, - наголосила  Анна Назарець. - Хочу зазначити, що це досить малий відсоток на розвиток галузі, але якщо порівнювати з іншими роками то є незначний приріст. Середня заробітна плата на одного працюючого в установах культури міста становить 5030 грн. 74 коп.

У 2017 році за рахунок Бюджету розвитку використано  1082,0 тис.грн., а саме: придбано музичні інструменти для міського професійного духовного оркестру (104,8 тис. грн), нову штучну хвою для новорічної ялинки, нову ілюмінацію та ялинкові прикраси (587,0 тис. грн), придбано комп’ютер та 2 кондиціонери для центральної бібліотеки (13,0 тис.грн та 40,0 тис.грн.), поповнено бібліотечні фонди (80,0 тис.грн.), придбано ноутбук та проектор для музеїв (26,0 тис.грн.), газовий котел для Будинку культури Масляниківки (25,0 тис. грн.). Виготовлено та встановлено меморіальну дошку фотокореспонденту Ковпаку Василю Ксенофонтовичу (36,0 тис. грн.). Придбано костюми для муніципального камерного хору (100,0 тис грн) та забезпечена поїздка колективу в Іспанію для участі у 63-му Міжнародному конкурсі «Хабанера та Поліфонія» (221,8 тис. грн).

Придбано обладнання для реалізації проекту «Громадський бюджет» - «Кінотеатр під відкритим небом» на загальну суму 67,5 тис. грн.

В рамках заходів щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури виконано реставраційні роботи будівлі художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна (69,1 тис. грн), проведено ремонтні роботи в будівлі музичної школи № 4 (50,3 тис. грн). Побудовано водопровідну та каналізаційну мережу до бібліотеки-філії № 9 міської централізованої бібліотечної системи (56,5 тис. грн).

Виконано поточні ремонти у 8 закладах культури на суму   208,2 тис. грн, у тому числі виконано роботи з ремонту системи теплопостачання у музичній школі № 1 ім. Г.Г.Нейгауза, музичній школі № 4 та дитячій художній школі ім. О.О.Осмьоркіна на суму 86,8 тис. грн.

У дитячій школі мистецтв замінено 10 вікон на вікна з енергозберігаючими склопакетами (66,8 тис. грн) та  вхідні двері у I корпусі музичної школи № 3 (30,4 тис. грн).

- Я хочу сказати, що в 2017 році відділом культури і туризму вдалося  реалізувати та започаткувати досить вдалі проекти, - звернула увагу Анна Назарець. – Зокрема,  відновлено масштабний проект "Мистецькі вихідні" - вивчивши досвід  інших обласних міст України ми можемо сказати, що наш обласний центр чи не єдине місто, де є саме такий мистецький проект,  вдруге проведено туристко -краєзнавчий фестиваль «Люби і знай свій рідний край» і вперше організовано загальноміську руханку. вдруге спільно з галереєю "Єлисаветград" та депутатом міської ради Сергієм Кріпаком у Кропивницькому відбувся "Фестиваль дитячої творчості на вулиці Дворцовій", продовжені започатковані відділом щосуботні безкоштовні піші екскурсії, відкритий новий туристичний маршрут «Легендами нашого міста». Протягом літніх місяців наші "мистецькі вихідні" відвідали близько 4000 жителів та гостей міста, а в екскурсіях взяли участь 416 дорослих та дітей. Вперше за програмою книговидання вийшли друком туристичний путівник "Вулицями рідного міста" Юрія Матівоса, поезії «Сансара» Олени Горобець та «Попелище для феніксів» Надії Гармазій, книги Зінаїди Краян і Олега Микитенка «Я була щаслива з тобою» та «Трагедія ідеалів», книга Миколи Смоленчука «Степи полинові» та фотоальбом «Поема про місто». Проведено міський фестиваль – конкурс «Тарасова пісня», міський художній конкурс імені Леоніда Бондаря «Молодіжна палітра 2017». За підтримки відділу стартував один із проектів – переможців конкурсу «Громадський бюджет» - проект «Кінотеатр під відкритим небом». У Кропивницькому вперше започатковано міську премію в галузі культури у чотирьох номінаціях: міська художня премія імені Бориса Вінтенка, міська літературна премія імені Арсенія Тарковського, міська журналістська премія імені Віталія Ципіна та міська премія фотохудожників імені Василя Ковпака, які почнуть свою історію саме з 2018 року.

Кропивничани та гості міста схвально сприйняли культурні проекти : «Вишивана карта України», «Реквієм герої не вмирають», «Музика на берегах Інгулу». Всього працівниками відділу протягом 2017 року проведено 35 загальноміських заходів.

У той же час, на думку керівника галузі культура обласного центру, аналіз нинішнього варіанту Програми розвитку на 2018 рік – тривожить, бо у ньому є тенденція спаду: наразі не передбачені кошти на придбання сценічних костюмів для творчих колективів, комп'ютерної та оргтехніки для закладів культури, на поточні ремонти, і що дуже важливо  на пожежну та охоронну сигналізацію, зменшено видатки на проведення загально - міських заходів, фестивалів та конкурсів та не в повному обсязі забезпечені надбавки за особливі умови праці та престижність праці серед бібліотек та мистецьких шкіл.

- Заради справедливості, - відзначила Анна Назарець, - у попередній розмові з міським головою я отримала запевнення з його боку, що за підсумками І кварталу 2018 року видатки на розвиток галузі "культура" будуть збільшені.

В стратегії Програми розвитку галузі на 2018 рік – реалізація декількох масштабних проектів.

Культурний простір Кропивницького конче потребує створення потужного, сучасного майданчика для концертних виступів та суттєвого оновлення готельної інфраструктури. В обласному центрі відсутній Палац культури, що не дозволяє вирішити питання концертно-фестивального життя міста, реалізувати амбітні Всеукраїнські проекти та відкрити туристично - інформаційний центр. Тому є бачення міського голови створити у Кропивницькому потужний мистецький центр, який дасть можливість збільшити кількість професійних колективів, облаштувати там сучасні конференц зали, мистецьку галерею, кіно-концертний зал, творчі майстерні, територію для спілкування творчої молоді. Є бачення і  перспектив облаштування і парку Ковалівського, і парку Космонавтів, і Набережної. Адже це ті території, які мають стати ключовими культурними і туристичними об’єктами. Це суттєво допоможе зробити   місто фестивальним, позитивним - містом щасливих людей. Це процес не одного року, але вже є позитивні перспективи.

- Розвиток туристичної сфери - це, у першу чергу, інвестиції, - переконана Анна Назарець. -  А створення цікавих, неординарних туристичних об'єктів привабить інвесторів. На  мою думку особлива увага має бути привернута до реконструкції території пам'ятки архітектури Національного значення - земляні вали. Також вагомим внеском у розвиток туристичної привабливості міста стане і створення Польського культурного центру  - музею Кароля Шимановського.  Особливої уваги потребує і підтримка творчої молоді. Це збільшення видатків на книговидання, підтримка місцевих авторів, започаткування міської стипендії для обдарованої молоді, підтримка творчих колективів для участі в Міжнародних конкурсах, підтримка гастрольної діяльності муніципальних колективів. Залишається основним напрямком збереження та вдосконалення мережі закладів культури, пошук новітніх форм роботи, модернізація матеріально-технічної бази, поповнення бібліотечних фондів сучасною українською літературою та періодикою, запровадження нових туристичних маршрутів та створення туристичного інтернет ресурсу «Кропивницький туристичний», проведення нових фестивалів для обдарованої молоді, створення сучасних міських музичних майданчиків, продовження пошуку інвесторів щодо співучасті в добудові музею музичної культури ім. Кароля Шимановського, завершення І етапу реставрації пам’яток архітектури: «Колишній будинок Мейтуса» (будівля музичної школи № 1 ім. Г.Г.Нейгауза та «Колишній Будинок Паученка» (будівля художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна).

Планів на нинішній рік багато, впевнена, що разом з вашою підтримкою ми зможемо їх реалізувати. Переконана, що серед вас немає жодного, хто б не розумів, що місто високої культури – це місто музеїв, музики, танцювальних фестивалів, книжкових ярмарків і театральних прем’єр. Я закликаю вас разом продовжувати славну історію нашого рідного міста і зробити його дійсно культурною столицею України.

У засіданні Ради взяли участь т.в.о. заступника міського голови Сергій Колодяжний, директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини обласної державної адміністрації Валентина Животовська та голова профспілки працівників культури Зоя Кадук 

Усі новини