Будівництво прихистків для ВПО: перспективи співпраці Кропивницької міської ради і Швейцарського Червоного Хреста

Понеділок, 27 березня 2023 17:40

Заступники міського голови Олександр Мосін та Михайло Бєжан, разом із керівниками  виконавчих органів міської ради зустрілися сьогодні, 27 березня, із представниками Швейцарського Червоного Хреста, які працюють в Україні за напрямком створення прихистків для внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, це Пасі Аальтонен, делегат Швейцарського Червоного Хреста, Олександр Іващенко, асистент з прихистків Швейцарського Червоного Хреста, Ірина Шулепова, фахівець зі зв’язків Швейцарського Червоного Хреста, Олександр Конюх, регіональний координатор Швейцарського Червоного Хреста.

Зрозуміло, що питанням порядку денного зустрічі стала надавана міською владою допомога вимушеним переселенцям у Кропивницькому і можлива підтримка у цьому напрямку діяльності  від Швейцарського та Українського Червоного Хреста.

- Ми розпочинаємо чергову фазу роботи із Українським Червоним Хрестом на Кіровоградщині, що триватиме два роки. Із місцевою владою ми обговорюємо локальні потенційні проєкти, аби потім планувати власний бюджет, - розповів  Пасі Аальтонен.

Як зазначив Олександр Мосін, наразі в обласному центрі зареєстровано близько 26 тисяч ВПО, тому й питання житла для цих людей стоїть дуже гостро. Міській владі за минулий рік вдалося створити два соціальних гуртожитки для вимушених переселенців, практично на фініші будівельні роботи по третьому такому об'єкту. Але в планах — більш масштабні проєкти, які власне, і презентував делегатам Швейцарського Червоного Хреста начальник управління капітального будівництва міської ради Сергій Білокінь.

Зокрема, йшлося про два будинки: один десятиповерховий має бути зведений по вулиці Генерала Жадова у Кропивницькому, інший — недобудований п'ятиповерховий гуртожиток на селищі Новому. Як підкреслив Сергій Білокінь, усі заходи із цивільного захисту на об'єктах будуть передбачені, зокрема це стосується і укриттів. Кошторис кожного із цих проєктів понад 100 млн. грн.

- Зрозуміло, що це дороговартісні проєкти і ми шукаємо різні шляхи їх реалізації, у тому числі розглядаємо і можливості співфінансування. Але у нас є інші напрямки  роботи з  ВПО, де також розраховуємо на підтримку міжнародних партнерів. І нашу зустріч уже можна розцінювати, як початок співпраці,-  наголосив  Олександр Мосін.

Заступник міського голови також додав, що  у Кропивницькому є земельні ділянки, які  можна використовувати під будівництво багатоповерхових житлових будинків як соціального житла. У той же час,  у  Швейцарського Червоного хреста є позитивний досвід облаштування модульного містечка в Київській області, не відкидають вони ідею спорудити подібне і в Кропивницькому.

Керівництво міської ради запропонувало делегатам підготувати відповідне технічне завдання по модульному містечку, аби, своєю чергою, предметніше опрацювати це питання.

Загалом, напрями, за якими працює програма Швейцарського Червоного Хреста в Україні, стосуються облаштування місць компактного проживання ВПО (ремонти, закупівля техніки, меблів, палива). Для найвразливіших соціальних категорій ВПО можуть надаватися грошові ваучери, якими можна розраховуватися у конкретній мережі супермаркетів.  Крім того, надається догляд і соціальний супровід за місцем проживання і в планах — відкриття клубів за інтересами для людей похилого віку.

- Ми проаналізуємо надану вами інформацію, врахуємо пропозиції, сплануємо власний бюджет і потім готові будемо презентувати своє бачення, чим конкретно зможемо допомогти ВПО у Кропивницькому, - підсумував  Пасі Аальтонен.

Усі новини